Pe cine numește mafia PSD în conducerea Transelectrica
Prima etapă de selecție pentru Directoratul Transelectrica s-a încheiat recent, circa 10 persoane, din 38 înscrise, fiind calificate să meargă în a doua etapă, inclusiv vicepreședintele interimar AMEPIP Victor Moraru, potrivit surselor noastre.
Sursele ne-au mai spus că, din cei patru membri ai actualului directorat provizoriu, doar unul nu a trecut de prima selecție. Este vorba de Bogdan Toncescu, care se pare că nu mai are sprijin politic. Astfel, Ștefăniță MUNTEANU, Florin Cristian TĂTARU, Cătălin Constantin NADOLU fac parte dintre cei 10 care au trecut prima etapă de selecție.
Conform surselor noastre, vicepreședintele interimar AMEPIP Victor Moraru a trecut și el de prima etapă. “Victor Moraru este încă vicepreședinte interimar AMEPIP, iar AMEPIP a numit firma Pluri Consultants pentru selecția directoratului Transelectrica, ceea ce arată un grav conflict de interese”, susțin sursele noastre.
Victor Moraru a demisionat recent de la conducerea super-agenției AMEPIP din cauza unor suspiciuni de incompatibilitate. Comisia Europeană, printr-o scrisoare adresată autorităţilor române, a spus că alegerea vicepreşedintelui Victor Moraru la conducerea AMEPIP nu îndeplinește criteriile de transparență și de concurență deschisă.
Presa a scris că Victor Moraru este un apropiat al vicepremierului Marian Neacșu. Amintim că AMEPIP este implicată în numirile din Consiliile de administraţie ale societăților cu capital majoritar de stat.
În ultimele săptămâni, presa a scris că această selecție a Directoratului Transelectrica este foarte politizată și poate fi contestată.
La nivelul Comisiei Europene există o preocupare și o îngrijorare privind politizarea CA- urilor companiilor cu capital majoritar de stat. Comisia Europeană monitorizează acest aspect. În plus, aderarea României la OECD depinde de îndeplinirea criteriilor de guvernanță de la nivelul companiilor de stat.
Se pare că celor 10 câștigători ai primei etape de selecție Transelectrica li s-a dat termen de 15 zile să formuleze o scrisoare de intenție, ulterior urmând un interviu.
Contestații privind respingerea candidaturilor
Sursele noastre susțin că unii care nu au trecut de prima etapă au făcut contestații către Alexandru Cristian Vasilescu – Președintele Comitetului de Nominalizare și Remunerare, cerând răspunsul la anumite întrebări punctuale și amenințând că, dacă nu vor primi răspuns în termenele prevăzute de legislația în vigoare, vor contesta procedura de selecție la o instanță competentă.
Printre întrebările care s-au pus în cadrul contestațiilor, au fost:
“1. Care au fost criteriile pe baza cărora s-a stabilit punctajul acordat fiecărui candidat, unde a fost acesta prezentat și explicat – să mi le puneți integral la dispoziție;
2. Să îmi transmiteți Matricea cu componentele obligatorii și facultative și să îmi detaliați punct cu punct care au fost acelea pe care nu le- am îndeplinit și ce pondere au avut din totalul obținut;
3. Să îmi explicați detaliat modalitatea de analiză a celor trei chestionare pe care le-am completat, modalitatea prin care mi-a fost calculat punctajul precum și criteriile care au stat la baza departajării candidaților și de asemenea competențele persoanelor care au analizat și notat chestionarele”.
Directoratul Transelectrica este format din cinci membri și cei numiți acum, prin această procedură de selecție, vor conduce compania în următorii patru ani. Compania este condusă în sistem dual, prin Directorat și Consiliu de Supraveghere.
În prezent, compania este condusă de un Directorat provizoriu format din Ștefăniță Munteanu, Florin Cristian Tătaru, Cătălin Constantin Nadolu și Bogdan Toncescu.
Din Consiliul de Supraveghere, numit în martie 2024 pentru următorii patru ani, este fac parte: Catalin-Andrei DASCĂL – președinte CS, Teodor ATANASIU, Costin-Mihai PĂUN, Alexandru-Cristian VASILESCU, Rareș Stelian RUSU, Luminiţa ZEZEANU, Dumitru Virgil ORLANDEA.
Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport a energiei electrice, urmează să primească peste 420 de milioane de euro bani europeni prin Fondul de Modernizare pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale.