The Guardian publică în premieră o fotografie cu un terorist din închisorile clandestine ale CIA, despre care afirmă că „a fost făcută probabil la București”
O fotografie care îl înfăţişează pe Ammar al-Baluchi, unul dintre cei cinci bărbaţi acuzaţi de guvernul SUA că au plănuit atentatele de la 11 septembrie 2001 şi care rămâne în detenţie fără o condamnare penală, a fost publicată vineri de cotidianul The Guardian, care precizează că datează de la începutul anului 2004, când Baluchi avea 26 de ani, şi a fost probabil făcută în închisoarea secretă a CIA din Bucureşti.
Ammar al-Baluchi apare complet dezbrăcat și este foarte slab, cu părul tuns, dar cu barbă, are cătușe la mâini și se află într-o încăpere luminată puternic artificial.
„Această fotografie, împărtășită pentru The Guardian de avocații lui Baluchi, se crede că datează de la începutul anului 2004, când Baluchi avea 26 de ani, și a fost probabil făcută la situl negru al CIA din București, România, cunoscut în comunicatele guvernamentale americane atât ca Locația nr. 7, cât și sub numele de Sit de Detenție Negru”, scrie The Guardian.
The first-ever photo of a prisoner at a CIA black site has been released in an unclassified U.S. military court filing.
A photo of Ammar al-Baluchi, one of several men at Guantánamo Bay who the U.S. government has accused of orchestrating the 9/11 terror attacks, has been… pic.twitter.com/0xsX1uqqPP
— Shadow of Ezra (@ShadowofEzra) August 3, 2024
Ammar al-Baluchi este unul dintre cei cinci bărbaţi deţinuţi în prezent la Guantánamo şi acuzaţi de guvernul american că au plănuit atentatele de la 11 septembrie 2001. Miercuri, Pentagonul a anunţat că trei dintre cei cinci bărbaţi, dar nu şi Baluchi, au fost de acord să pledeze „vinovat” pentru toate acuzaţiile şi vor evita astfel posibile condamnări la moarte.
Baluchi a fost arestat pentru prima dată în Karachi, Pakistan, în aprilie 2003, apoi a fost transferat în secret între cinci locuri secrete din mai 2003 până în septembrie 2006. De atunci, el este deţinut la Guantánamo, deşi nu a fost condamnat pentru nicio infracţiune.
Închisoarea secretă a CIA din România
Între 2002 şi 2008, cel puţin 119 bărbaţi musulmani au fost capturaţi, deţinuţi şi interogaţi în închisori secrete ale CIA din întreaga lume, 39 dintre aceştia fiind supuşi la ceea ce administraţia Bush a denumit eufemistic „tehnici de interogare îmbunătăţite”. În 2014, guvernul SUA a recunoscut că aceste practici au fost practic tortură, atunci când Barack Obama a declarat: „Am torturat unele persoane”.
Nimeni din cadrul CIA nu a fost tras vreodată la răspundere pentru tortură, reaminteşte The Guardian.
Locaţia din România a fost identificată între timp ca fiind în subsolul Oficiului Naţional de Evidenţă a Informaţiilor Clasificate (ORNISS), o clădire guvernamentală de dimensiuni considerabile situată în apropiere de centrul Bucureştiului.
Şase celule din prefabricate, vopsite în alb şi placate cu sticlă rezistentă la impact, au fost instalate pe picioare de cauciuc pentru a-i menţine pe deţinuţi dezorientaţi. România, care la acea vreme dorea să intre în NATO, a fost de acord să coopereze cu CIA prin găzduirea locaţiei şi a primit în schimb milioane de dolari, scrie The Guardian.
Cum era închisoarea secretă din România
La Salt Pit (Groapa cu Sare – trad.) din Afganistan, deţinuţii „erau ţinuţi în întuneric total şi încătuşaţi în permanenţă în celule izolate, cu zgomot sau muzică puternică şi doar cu o găleată pentru deşeuri umane”, potrivit subcomisiei Senatului pentru informaţii. Şeful interogatoriilor de la acest sit a descris Salt Pit drept „o temniţă”.
În schimb, facilitatea secretă din România era inundată cu lumină 24 de ore din 24, ceea ce poate explica luminozitatea fotografiei.
În documentele depuse în instanţă, Baluchi a descris perioada petrecută aici: „Ca şi cum aş fi trăit într-un frigider. Aici am avut în sfârşit haine, pantaloni scurţi şi o pătură, ceea ce nu a fost suficient pentru a alunga frigul din acest loc”.
În acest loc, deţinuţii au fost supuşi izolării, privării de somn şi maltratării fizice prin „atragerea atenţiei” şi „prinderi faciale”. Li se permitea să facă duş o dată pe săptămână, o noutate în comparaţie cu închisorile secrete anterioare. Dar erau în continuare deţinuţi în mod extrajudiciar şi fără a putea comunica cu nimeni (incommunicado), dispăreau din lume şi nu puteau vorbi cu nimeni în afară de gardienii lor.
Raportul CIA citează un interogator care a numit „situl negru” din România „probabil cea mai frumoasă instalaţie” pe care a vizitat-o, afirmând că era „curată, sterilă, eficientă şi modernă”, cu „o senzaţie aproape „suprarealistă”. Un alt interogator, care îl cunoştea pe Baluchi de la Salt Pit, a menţionat că, de când se afla în situl din România, acesta avea acum „mai multă carne pe oase”.