Connect with us

Jocuri ciudate ale mafiei PSD la AMEPIP pentru impunerea unor pupili care nu îndeplineau condițiile legale

Romania a riscat și riscă să piardă o sumă deosebit de importantă (peste 700 milioane de euro), doar pentru că cineva a dorit, indiferent de repercusiuni, să-și pună omul prin care să controleze întreprinderile la care statul român este acționar majoritar. Surse guvernamentale indică grupul infracțional organizat: Marian Neacșu, Adrian Țuțuianu, Victor Moraru.

AMEPIP (Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice) a fost înființată ca efect al includerii în PNRR a jaloanelor 439 (Jalon care prevede modificarea OUG 109/2011) și 440 ( jalon care prevede înființarea AMEPIP, HG 617/ 2023). Prin cele două acte normative s-a stabilit și modul de funcționare al AMEPIP, inclusiv modul de selecție al conducerii acesteia.

Pentru a fi selectată conducerea AMEPIP, candidatii trebuiau să îndeplinească cumulativ, printe altele, următoarele conditii:

Articolul 4^2, din OUG 109/2011, actualizată.

(2) Preşedintele şi vicepreşedinţii AMEPIP sunt persoane de înaltă competenţă profesională, absolvenţi de studii superioare şi cel puţin 10 ani de experienţă profesională în domeniul economic sau financiar, de management sau juridic, dintre care cel puţin 7 ani în funcţii de conducere executivă în societăţi cu capital privat, în întreprinderi publice sau în funcţii de conducere în administraţia publică, perioadă în care au exercitat atribuţii de conducere sau supraveghere asupra unor întreprinderi publice.

Condiția de 7 ani funcție de conducere executivă (în sensul legii 31/1990 și a OUG 109/2011) pe care doi dintre candidați nu o îndeplineau.

Pentru a îndeplini ordinul de a-l numi pe Mihai Precup la conducerea AMEPIP, cel care s-a ocupat de selecție din partea SGG, Adrian Țuțuianu secretar general adjunct, a inventat un mod de calcul al experienței ce contravine  legii.

În cazul lui Mihai Precup a cumulat aceiași ani de experiență în conducere executivă de mai multe ori. Mai clar: dacă în aceiași perioada de timp a deținut funcții în mai multe instituții a înmulțit perioada cu numărul funcțiilor (total greșit). Pe această logică ar fi posibil ca un om să aibă experiență mai multă decât ani de viață.

Din CV și documentele de la dosarul de candidat reiese că a avut cel mult 3 ani de conducere executivă.

Așa cum am menționat, Tutuianu a făcut aceasta selecție la ordin și cu girul lui Mircea Abrudean, susținere datorată faptului că nici Ciprian Hojda, propunerea PNL, nu îndeplinea condiția de conducere executivă. Nu are deloc conducere executiva în sensul Legii 31 și al OUG 109.

Cel de-al treilea candidat, Victor Moraru, se pare că îndeplinește conditiile, dar are și el o problemă de moralitate/legalitate legată de participare la selecția mediului academic. De verificat la ANI acest aspect al conflictului de interese si incompatibilitate.

Selecția lui Mihai Precup s-a făcut, cu toate că se știa că acesta nu îndeplinește condițiile (mai fusese respins de la o selecție la care experiența era doar de 5 ani), doar pentru a-i crea acestuia un vehicul care să-l ajute să se promoveze în spatiul public.

Mai nou Comisia Europeană a respins și numirea lui Mihai Precup la conducerea interimară (pe perioada organizării unei noi selecții) a AMEPIP, pe motiv de incompetență și neîncadrarea în condițiile prevăzute de lege.

Conducerea AMEPIP a demisionat în bloc

Conducerea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a demisionat și urmează să fie organizată selecția pentru o nouă echipă managerială a instituției, a transmis marți Guvernul. De altfel, decizia demisiei a fost luată la presiunile Comisiei Europene, au afirmat surse politice pentru Euronews România. Celine Gauer, director general al SG RECOVER, task force-ul pentru Redresare şi Rezilienţă din cadrul Secretariatului General al Executivului comunitar, ar fi solicitat acest lucru încă din luna martie, când a efectuat o vizită la București pentru a analiza stadiul îndeplinirii jaloanelor pe cererea de plată numărul 3 din PNRR.

”Gauer a constatat atunci că toate numirile la AMEPIP sunt politizate, inclusiv numirile care se făceau de aceasta nouă structură în fruntea unor companii, societăți și întreprinderi de stat, afectând astfel inclusiv principiul guvernanței corporative, unul dintre jaloanele obligatorii de îndeplinit pentru demararea cererii de plată numărul 3 din PNRR”, au precizat surse politice pentru Euronews România.

Celine Gauer a solicitat la acea vreme schimbarea conducerii AMEPIP, însă Guvernul Ciolacu a încercat să amâne luarea acestei hotărâri, în speranța că va putea negocia cu oficialii de la Bruxelles, au mai spus sursele citate. ”Comisia Europeană nu a cedat și a condiționat deblocarea cererii de plată numărul 3 de demiterea conducerii AMEPIP”, au explicat aceleași surse.

În plus, oficialii europeni au cerut evaluarea și analizarea numirilor deja făcute la nivelul companiilor și societătilor de stat ”acolo unde au informații și semnale că multe din astfel de structuri de conducere, inclusiv componența Consiliilor de Administrație, au fost politizate de către actuala guvernare, prin numirea unor persoane susținute de politic de PSD și PNL”, au mai afirmat sursele politice pentru STIRIPESURSE.RO

Conducerea AMEPIP a demisionat ”pentru a menține relația de credibilitate între Guvernul României și instituțiile europene”

Într-un comunicat oficial, reprezentanții Executivului au afirmat că cei trei membri din conducerea AMEPIP și-au dat demisia pentru ”a menține relația de credibilitate între Guvernul României și instituțiile europene”.

”Președintele AMEPIP Mihai Precup, vicepreședinții Ciprian Hojda și Victor Moraru și-au înaintat astăzi demisiile la Secretariatul General al Guvernului, urmând să fie publicate în Monitorul Oficial deciziile de eliberare din funcție.

Cei trei membri ai conducerii AMEPIP au luat această decizie atât pentru a menține relația de credibilitate între Guvernul României și instituțiile europene, cât și pentru a nu exista vreun risc cu privire la aprobarea cererii de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență de către Comisia Europeană”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Un nou proces de selecție va fi organizat pentru alegerea și numirea unei noi conduceri. Coordonatele și mecanismul acestui proces de selecție sunt stabilite împreună cu reprezentanții Comisiei Europene și aprobate de Guvern prin Hotărârea nr. 617 din 2023 privind organizarea și funcționarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice.

Pentru a asigura continuitatea activității AMEPIP, conducerea interimară a instituției va fi asigurată de Ciprian Hojda.

Ce este AMEPIP

În mai 2023, Camera Deputaților a adoptat legea prin care a fost înființată Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), super-agenția care va controla toate companiile de stat din România. Coaliția susținea la acel moment că această agenție va trebui să transforme companiile de stat în companii profitabile. În schimb, opoziția a acuzat că super-agenția va beneficia de prea multă putere.

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice funcționează în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

AMEPIP are rolul de a elabora politica de proprietate a statului, care se aprobă prin lege, la propunerea Guvernului, de a coordona și monitoriza implementarea acțiunilor și politicilor de guvernanță corporativă la nivelul autorităților publice tutelare, respectiv de a aplica sancțiuni pentru abaterile identificate.

Facebook