Connect with us

Cu o populație îmbătrânită și o economie în prag de colaps, China va majora vârsta obligatorie de pensionare

China va majora treptat vârsta obligatorie de pensionare, acum printre cele mai mici din lume, pentru a permite oamenilor care doresc să muncească mai mult să poată să facă asta în condițiile în care îmbătrânirea populației provoacă probleme bugetare și cu ocuparea locurilor de muncă, relatează Reuters.

Autoritățile de la Beijing consideră această reformă o prioritate în condițiile în care speranța de viață a crescut în China la 78 de ani până în 2021, de la 44 de ani în 1960, când țara a fost afectată puternic de Marea Foamete provocată de politicile fostului dictator Mao Zedong.

Proiecțiile arată că speranța de viață în China urmează să ajungă la 80 de ani până în 2050.

Guvernul de la Beijing a făcut anunțul privind majorarea vârstei obligatorii de pensionare într-un document cheie publicat duminică. Acesta prevede de asemenea o serie de măsuri să consolideze strategia de combatere a declinului ratei natalității și îmbătrânirii populației.

Populația Chinei a scăzut pentru al doilea an la rând în 2023 și estimările sugerează că trendul va continua timp de decenii.

„În linie cu principiul participării voluntare și flexibilității adecvate, vom avansa reforme care să majoreze gradual vârsta de pensionare obligatorie într-o manieră prudentă și ordonată”, notează documentul publicat duminică.

Acesta prevede de asemenea ca reformele să fie implementate până în 2029.

La ce vârste sunt chinezii obligați să se pensioneze

În prezent, vârsta obligatorie de pensionare este de 60 de ani pentru bărbații din China, cu 5-6 ani mai mică decât în majoritatea țărilor dezvoltate. Pentru femeile din China ea este de 55 de ani, în cazul femeilor din așa-zisele sectoare cu „guler alb” (muncă în birouri), și de 50 de ani pentru cele care muncesc în fabrici.

Decidenții de la Beijing spun de cel puțin doi ani că intenționează să majoreze vârsta obligatorie de pensionare, dar documentul publicat duminică detaliază în premieră planul în acest sens.

Autoritățile chineze se așteaptă ca numărul chinezilor care ajung în categoria de vârstă de 60 de ani sau mai mult să crească de la 280 de milioane, cât este în prezent, la peste 400 de milioane în 2035.

China va avea atunci mai multe persoane de peste 60 de ani decât este populația totală a Statelor Unite plus a Marii Britanii.

Facebook