Lovitură pentru Putin. Rusia și-a retras ultima navă de patrulare din Crimeea, după ce a fost bombardată timp de luni de zile
Rusia și-a retras ultima navă de război a Flotei Mării Negre din Crimeea, potrivit unui oficial ucrainean, transmite Business Insider.
Dmitri Pletenchuk, un purtător de cuvânt al Forțelor Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a făcut declarația într-o postare pe Facebook luni.
„Ultima navă de patrulare a Flotei ruse din Marea Neagră părăsește Crimeea noastră chiar acum. Amintiți-vă de această zi”, a spus el, conform unei traduceri a postului de știri ucrainean Militarnyi, afiliat statului.
Forțele Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei au făcut un comentariu similar într-o postare pe Telegram marți, afirmând că nu mai există nave militare rusești în Marea Neagră.
Pletenchuk nu a numit nava, dar în martie a declarat pentru televiziunea ucraineană că Rusia mai are doar o navă de rachete „perdantă” în ape.
Pletenchuk și Forțele Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.
Dacă este adevărat, ar putea marca sfârșitul prezenței Flotei Rusiei din Marea Neagră în jurul Crimeei.
Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014 și a folosit baza sa navală de la Sevastopol ca sediu principal al Flotei Mării Negre.
Ucraina a ripostat în mod repetat în regiune de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022, distrugând sau avariind aproximativ jumătate din navele de război ale flotei ruse, inclusiv un submarin, potrivit informațiilor disponibile publicului.
La începutul acestui an, armata ucraineană a susținut că a distrus o treime din flota rusă din Marea Neagră.
Aceasta a folosit drone aeriene, drone maritime și rachete antinavă împotriva flotei și a podului Kerch, cu efecte adesea devastatoare.
În martie, Ministerul britanic al Apărării a declarat Flota Mării Negre „inactivă din punct de vedere funcțional”.
Campania Ucrainei a împins navele de război rusești să se retragă la bazele din orașele-port Feodosia, în partea îndepărtată a Crimeei, și Novorossiysk, în Rusia.
Dar chiar și acolo, marina rusă a fost atacată, dronele ucrainene vizând portul Novorossiysk în luna mai.
Marina rusă a început să folosească Marea Azov, mai protejată, pentru a lansa rachete asupra Ucrainei, deoarece o consideră „mai sigură” decât Marea Neagră, a declarat Pletenchuk pentru Kyiv Independent luna trecută.
Potrivit lui Basil Germond, expert în securitate internațională la Universitatea Lancaster din Marea Britanie, succesele recente ale Ucrainei nu sunt „anecdotice”.
„Ucraina obține încet, dar constant, controlul în Marea Neagră”, a declarat el pentru BI, adăugând că Flota Rusiei din Marea Neagră «a pierdut controlul asupra Mării Negre».
Aceasta, a spus Germond, este o problemă „semnificativă” pentru Rusia: navele de război sunt unele dintre cele mai scumpe active militare din arsenalul unei țări și poate dura mai mult de un deceniu pentru a fi achiziționate și făcute operaționale.
Și din cauza Convenției de la Montreux – un acord vechi de 87 de ani care limitează ceea ce Rusia și NATO pot trimite în Marea Neagră – Rusia nu este în măsură să își consolideze flota de acolo cu nave din flotele baltice sau nordice, a spus Germond, forțând Rusia să analizeze cum să își protejeze mai bine activele navale în aceste ape.
„Acesta este cu siguranță un obiectiv-cheie acum, deoarece Rusia nu își poate permite să piardă mai mult, ceea ce explică «redistribuirea» frecventă mai departe de Crimeea”, a spus el.
Din punct de vedere politic, Germond a spus că aceste eșecuri sunt o „lovitură” pentru președintele rus Vladimir Putin.