Connect with us

Interlopii PSD-PNL puși șefi peste AMEPIP, obligați să demisioneze

Toți cei trei șefi ai Agenției de Monitorizare a Companiilor Publice (AMEPIP) și-au dat demisiile, marți, 16 iulie. Plecarea lor a fost cerută de premierul Marcel Ciolacu după o scrisoare a Comisiei Europene către Guvern, în care oficialii europeni au criticat modul netransparent în care au devenit șefi.

Cei trei interlopi din conducere au avut termen să își dea demisia până astăzi la ora 12:00:

Mihai Precup a zis că el nu a fost pus politic, că el nu e politruc ca ceilalți că e specialist (deși nu avea vechimea minim necesară pentru a ocupa funcția). A demisionat până la urmă cu o reclamație/contestație de 3 pagini atașată acestei demisii.

⁠Vicele Ciprian Hojda a depus o ,,intenție de demisie’’, cu speranța că va putea fi ulterior contestată în justiție, dar nu o demisie explicită.

⁠Vicele Victor Moraru a depus o ,,demisie cu preaviz de 15 zile’’, deși el nu are contract de muncă ci e demnitar, cu speranța că va rămâne interimar (Marian Neacșu e disperat să rămână acolo Moraru să mai semneze contracte fictive cu firme de casă și să decidă numirile din consiliile de administrație ale societăților cu capital majoritar de stat).

Marian Neacșu trage nădejde că din interpretarea demisiilor să poată rămâne Victor Moraru interimar. Sunt sume de milioane de euro în joc și sute de membri ai CA-urilor care urmează să mai fie numiți de mafia PSD-PNL.

Europa Liberă a scris, în decembrie 2023, despre verificările pe care Comisia Europeană urma să le facă la AMEPIP.

În noiembrie 2023, Guvernul numise la conducerea agenției doi politicieni și un tehnocrat.

Președintele pentru o perioadă de patru ani al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost numit Mihai Precup. Funcția sa era asimilată celei de secretar de stat.

Cei doi vicepreședinți erau Ciprian Hojda, de la PNL, și Victor Moraru, de la PSD.

Europa Liberă a cerut lămuriri Comisiei, în decembrie 2023, care a transmis următorul punct de vedere:

„Reforma întreprinderilor de stat este o reformă esențială în planul de redresare și reziliență al României, care vizează îmbunătățirea guvernanței corporative a [tuturor] întreprinderilor de stat din România prin aplicarea standardelor OECD.

Două jaloane esențiale pentru această reformă sunt incluse în a treia cerere de plată.

Un jalon este legat de cadrul juridic pentru guvernarea companiilor de stat,

Celălalt este legat de operaționalizarea agenției pentru monitorizarea aplicării standardelor de guvernanță corporativă.

Vom evalua cele doua jaloane în contextul celei de a treia cereri de plată din partea României.”

Ce a descoperit Comisia Europeană?

Săptămâna trecută, Economedia a publicat primele concluzii ale verificărilor Comisiei, așa cum au fost ele transmise părții române.

Vicepreședintele agenției, Victor Moraru, era director la Secretariatul General al Guvernului când a început procesul de selecție al conducerii AMEPIi.

El a participat, în această calitate, la procesul de selecție a membrilor comisiei care urma să selecteze conducerea Agenției.

Cu alte cuvinte i-a ales pe cei care, apoi, l-au ales pe el.

„În acest context, implicarea unuia dintre candidați în procesul de numire a celor doi reprezentanți ai mediului academic în comisia de selecție însărcinată cu evaluarea propriei candidaturi și numiri ulterioare în funcția de vicepreședinte al AMEPIP nu este conformă cu un proces competitiv, bazat pe merit și pe criterii de numire transparent”, se spune în scrisoarea transmisă de Comisia Europeană.

Probleme au și ceilalți doi șefi ai agenției – președintele Mihai Precup și celălalt vicepreședinte, Ciprian Hojda.

Niciunul nu ar avea experiența necesară acestui post.

„În conformitate cu dispozițiile din lege și din anunțul de concurs, candidații la funcțiile de președinte sau vicepreședinte al AMEPIP trebuie să aibă o experiență profesională de zece ani în domeniul economic sau financiar, al managementului sau juridic, din care cel puțin șapte ani în funcții de execuție în administrația publică, perioadă în care au exercitat funcții de conducere sau de supraveghere a întreprinderilor publice. Pe baza informațiilor primite, încă nu este clar cum sunt îndeplinite aceste condiții pentru cei trei candidați numiți și cum a fost calculată experiența cumulată pe baza dovezilor furnizate (CV-uri)”, conform economedia.ro.

Comisia Europeană a cerut Guvernului să clarifice cum s-au făcut numirile la conducerea AMEPIP.

Facebook