Connect with us

Fără aparate de aer condiționat și mașini de spălat seara? Claudiu Târziu (AUR): Burduja vrea reeducarea românilor

Claudiu Târziu, președintele CNC AUR și liderul europarlamentarilor AUR, reacționează la afirmațiile făcute de ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a declarat că vizează implementarea unui sistem de contorizare inteligent, care să-i taxeze mai mult pe cetățenii care folosesc energie electrică în orele considerate de vârf.

„După ce au pus pe butuci sistemul energetic din România, prin închiderea a 15 grupuri de producție energetică pe cărbune în ultimii cinci ani  fără să pună niciun alt sistem în loc, țara noastră a ajuns dependentă de importuri. România nu mai reușește să-și acopere necesarul de energie electrică din producția proprie și importă exact în vârful de consum, când toată Europa consumă mai multă energie. Partea dureroasă este că numărul zilelor dintr-o lună, în care importăm energie, se află într-o continuă creștere.

Iar acum, ministrul Burduja vine cu soluția „salvatoare” de a ne întoarce în epoca comunistă, unde nu neapărat că se va tăia curentul, dar dacă alegem să-l folosim, ne vom asuma să plătim mai mult. Speră că, în felul acesta, va reuși să „reeduce” cetățenii, cărora să le schimbe obiceiurile de consum. Adică, în loc să folosească românul energie electrică când ajunge acasă de la serviciu, să facă cumva să consume în timpul zilei, că…atunci nu este vârf de consum.”

Liderul AUR atrage atenția că prețurile sunt crescute artificial, iar ceea ce se prezintă ca fiind o piață reglementată, este, de fapt, o piață în beneficiul celor care tranzacționează energia.

„Ce se întâmplă la noi, acum, este un mecanism de furt, ai cărui principali beneficiari sunt TRADERII (majoritatea din afara țării, care scot miliarde de euro pe an din România).

Vă dau un exemplu în acest sens: pe data de 1 iulie, pentru intervalul 18.15 – 18.30, un MWh de energie, pe piața de echilibrare, costa peste 16 mii de lei (record european), aceasta fiind o piață de penalizare. Dar, la aceeași oră, pe piața de echilibrare din Polonia prețul era de 23 de ori mai mic, iar pe cea din Spania echilibrarea era de 108 ori mai ieftină.”

„Este necesară o politică energetică nouă, națională, fundamentată în primul rând pe resursele și în interesul României. Strategia energetică a României 2024 (aflată pe circuitul de avizare interministerial) ne va afunda și mai mult în această problemă, cu costuri uriașe pentru utilizatorii finali și mai ales cu efecte deosebit de grave în ceea ce privește dezvoltarea economică a României”,  a concluzionat președintele CNC al AUR, europarlamentarul Claudiu Târziu, potrivit unui comunicat remis pe adresa redacției.

 

 

 

Facebook