Connect with us

Institutul „Elie Wiesel” atacă Biserica Ortodoxă Română, după propunerea de canonizare a părintelui mărturisitor Ilie Lăcătușu

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” atacă Biserica Ortodoxă Română pentru propunerea de canonizare a părintelui mărturisitor Ilie Lăcătușu.

Într-un articol semnat de Petru Clej, pentru G4Media, directorul Institutului „Elie Wiesel” face următoarea declarație:

„Pe site-ul de știri al Patriarhiei, Basilica.ro, este o informație despre probabila canonizare a preotului Ilie Lacatușu. Eu sper, având în vedere atitudinea rezervată de până acum a Patriarhiei Române față de colaborarea unei părți a clerului cu Mișcarea legionară, că este vorba numai despre o solicitare și nu de o decizie deja luată. Ilie Lăcătușu a fost șef de cuib în perioada statului național legionar, iar în 1942-1943 a slujit în Transnistria, la Odesa și o localitate din județul Râbnița. Nu este cunoscut că ar fi reacționat cu empatie față de soarta evreilor deportați în Transnistria. La Odesa în toamna 1941 a fost un pogrom cu peste 20 de mii de victime, județul Râbnița a fost un loc de deportare, iar în oraș a funcționat un lagăr. Cred că nu greșesc dacă afirm că a slujit, cel puțin, cu indiferență față de aproapele lui, respectiv zecile de mii de evrei români și ucraineni pentru care Transnistria a fost locul execuției”.

Reamintim că preoții mărturisitori Constantin Sârbu și Ilie Lăcătușu sunt propuși pentru canonizare. Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a discutat slujbele lor miercuri seară, în Sala Sinodală a Reședinței Patriarhale din București. Pe agenda lucrărilor a figurat și aprobarea unui al treilea proiect de text liturgic: cel pentru Cuv. Arsenie de la Prislop, după cum a relatat RostOnline.

Părintele Ilie Lăcătușu

Părintele Ilie Lăcătușu a fost unul dintre mărturisitorii temnițelor comuniste, care a trecut la Domnul în anul 1983, notează Doxologia.ro.

Părintele Ilie s-a născut pe 6 decembrie 1909 în satul Crăpăturile, județul Vâlcea, din părinți binecredincioși. Și-a dorit de mic copil să-i slujească lui Dumnezeu și astfel, în 1934, a absolvit Facultatea de Teologie din București.

A primit hirotonia în preot la 1 septembrie 1934, pe seama parohiei Osica de Jos, județul Olt. El va sluji în această biserică până în luna noiembrie 1934, când este trimis în satul Buicești, tot din județul Olt. Părintele slujea neîncetat la biserică și în familie.

Începând cu anul 1942, Părintele Ilie Lacatusu este trimis ca preot misionar peste Nistru, în Odessa și județul Ribnița. În următorul an, părintele se va întoarce acasă, la soție și copii.

Părintele Ilie Lăcătușu a fost arestat în anul 1952 și dus în județul Constanța, la coloniile Galeș și Peninsula. În 1954 a fost eliberat, iar din 1959 până în 1964, a fost arestat și condamnat la muncă silnică în Deltă, la Periprava, unde l-a întâlnit pe părintele Iustin Pârvu. Acolo s-au petrecut fapte demne de viețile sfinților.

După ce a fost eliberat, s-a stabilit forțat la Bolintin, unde a lucrat ca zidar. Între anii 1965-2970, părintele Ilie a slujit într-o parohie din județul Teleorman, iar în 1970, a fost transferat în județul Ilfov la Cucuruz, unde, în ianuarie 1978, este pensionat. Suferințele din timpul vieții i-au afectat foarte mult sănătatea și din acest motiv și-a petrecut sfârșitul vieții în spital. A trecut la cele veșnice exact la 22 iulie 1983.

Pe 28 septembrie 1998, la înmormântarea soției părintelui Ilie, cei prezenți s-au aflat în fața unui fapt neașteptat: trupul părintelui era neputrezit, uscat și plăcut mirositor.

 

Facebook