Laburiştii obţin o victorie zdrobitoare în alegerile legislative britanice
Partidul Laburist a obţinut joi o victorie zdrobitoare în alegerile legislatrive din Regatul Unit, care pune capăt unei perioade de 14 ani de putere conservatoare şi-i deschide uşa Downing Streetului liderului său Keir Starmer, conform exit-poll-urilor.. Liderul laburist Keir Starmer care a obţinut un mandat în circumscripţia Holborn şi St Pancras, unde conservatorii au ieşit pe locul al patrulea, fiind înfrânţi de un independent şi de candidatul Verzilor, şi-a numit victoria ”un privilegiu uriaş”, conform Reuters. Nigel Farage, liderul partidului de dreapta Reform UK, a câştigat vineri un loc în Parlamentul britanic, pentru prima dată, în oraşul englezesc Clacton, relatează Reuters.
Rezultatele urmează să fie înregistrate în cursul nopţii de joi spre vineri, însă sondajele la ieşirea de la urne publicate la închiderea secţiilor de votare lasă piuţine îndoieli cu privire la faptul că rezultatului votului deschide un nou capitol în istoria politică a regatului.
Potrivit acestor estimări publicate de televiziunile britanice, Partidul Laburist (Labour, centru-stânga), ar urma să obţină 410 dintre cele 650 de mandate din camera Comunelor.
Este un pic mai puţin decât mareea obţinută de Tony Blair în 1997 (418), însă acest scor devansează partidul premierului în exerciţiu Rishi Sunak, dezavuat de alegători, cumult departe de cei 365 de deputaţi conservatori aleşi în urmă cu cinci ani.
Partidul Conservator (Tories) ar urma să obţină 131 de mandate – cel mai slab rezultat înregistrat de acesta de la începutul secolului XX.
Surpriza scrutinului – Partidul Reform UK (antimigraşie) ar urma să-şi facă o intrare mai importantă decât se prevedea, cu 13 mandate.
Sir Keir Starmer urmează să devină premier cu aproape acelaşi număr de mandate ca Tony Blair în 1997, notează BBC News.
Partidul Liberal Democrat (Lib-Dem) urmează să aibă zece mandate, potrivit acestui exit-poll, difuzat de televiziunile BBC, ITV şi Sky.
Partidul Verzilor din Anglia şi Ţara Galilor urmează să-şi dubleze numărul deputaţilor – la doi -, iar Plaid Cymru să obţină patru mandate.
Celalate partide urmează să obţină 19 mandate.
Sondajul la ieşirea de la urne, supervizat de Sir John Curtice şi o echipă de statisticieni, are la bază date de la alegători din aproximativ 130 de secţii de votare din Anglia, Scoţia, şi Ţara Galilor. Acesta nu include Irlanda de Nord,.
În ultimele cinci alegeri, exit-pollul a fost acurat cu o marjă de 1,5 până la 7,5 mandate, precizează BBC.
ASPITAŢIE LA SCHIMBARE
În contextul în care extrema dreaptă ar putea ajunge la putere în Franţa, iar Donald Trump pare bine plasat să revină la Casa Albă, britanicii au ales masiv un lider moderat de centru-stânga.
Keir Starmer, un fost avocat specializat în drepturile omului, în vârstă de 61 de ani, urmează să fie însărcinat – vineri – de către regele Charles al III-lea să foemze un nou Guvern.
”Tuturor celor care au făcut campanie în favoarea Partidului Laburist în aceste alegeri, tuturor celor care au votat cu noi şi care au avut încredere în noul nostru Partid Laburist, le mulţumesc”, a reacţionat sobru pe X Starmer.
La doar nouă ani de la intrarea sa în politică şi la patru ani după ce a preluat conducerea Labour, el urmează să se confrunte cu o aspiraţie considerabilă către schimbare.
Aşa cum au preconizat sondajele de-a lungul campaniei, conservatorii au fost sancţionaţi după 14 ani agitaţi, care le-au lăsat britanicilor un sentiment de declin.
Într-o atmsosferă de lupte fratricide permanentă în rândul majorităţii conservatoare, scandalurile politicie din timpul lui Boris Johnson şi rătăcirile biugetare ale lui Liz truss, care s-a aflat la putere doar 48 de zile, au sfârştit prin a-i exaspera pe alegători.
Potrivit Institutului britanic de sondare a opiniei YouGov, 38% dintre britanici consideră că conservatorii au desfăşurat cea mai rea campanie, iar 8% consideră că laburiştii.
În schimb, 31% consideră că niciunul dintre partidele politice nu au desfăşurat cea mai bună campanie.
Doar 20% dintre britanici consideră că laburiştii au desfăşurat cea mai bună campanie.
14 ANI
După cinci premieri conservatori, Brexit, austeritate, criza puterii de cumpărare şi degradarea sistemnului public de sănătate (NHS), britanicii şi-au exprimat nemulţumirea la urne şi vor să dea pagina conservatoare.
Tories aveau o singură ambiţie în ultimele zile de campanie – să limiteze amploarea înfrângerii.
Pentru Rishi Sunak, al cincilea premier conservator din 2010, aceste alegeri legislative pe care le-a anunţat în ploaie, marchează sfârşitul unei campanii care s-a transformat într-un calvar.
Fostul bancher de afaceri şi ministru al Finanţelor, în vârstă de 44 de ani, a acumulat o serie de gafe şi apărut lipsit de simţ politic, scurtându-şi participarea la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea în Normandia şi întârziiind să reacţioneze cu privire la presupuse pariuri frauduloase în tabăra sa privind data alegerilor.
Keir Starmer şi-a promovat originile modeste, o mamă infirmieră şi un tată sculer, în contrast cu adversarul său multimiliardar.
El a promis o gestionare a cheltuielilor publice foarte riguroasă, fără o creştere a impozitelor majorităţii britanicilor.
El mizează pe o revenire la stabilitate, intervenţii ale statului şi investiţii în infrastructuri, în vederea unei relansări a creşterii economice şi o redresare a serviciilor publice.