Connect with us

Baronul local Vasile Iliuță a lăsat o instituție a Armatei fără pază armată după interpunerea unei firme neavizate

Președintele CJ călărași, recent deferit justiției pentru fapte de corupție în legătură cu funcția deținută, ar fi interpus forțat o firmă de protecție și pază ce nu avea avizele necesare efectuării pazei armate pentru asigurarea pazei unui obiectiv militar al Armatei Române, potrivit datelor din dosarul ajuns la instanța de judecată.

Procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, pe care îl acuză de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Alături de acesta în același dosar vor mai răspunde în fața anchetatorilor  Iulia Simina Tudor și Gabriel Dima, consilieri achiziții publice în cadrul Consiliului Județean Călărași, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,  fals intelectual, în formă continuată.

Totodată a fost deferit justiției și reprezentantul societății comerciale NYLVYAN SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, precum și persoana juridică NYLVYAN SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În dosar Constantin Mihăiță Beștea, vicepreședinte al Consiliului Județean Călărași, este acuzat de uzurparea funcției asimilată infracțiunilor de corupție și favorizarea făptuitorului iar Aurel Paraschiv, secretar general al Consiliul Județean Călărași, de complicitate la uzurparea funcției asimilată infracțiunilor de corupție și favorizarea făptuitorului.

Președintele și vicepreședintele CJ Călărași – capete de afiș

În rechizitoriul aflat pe masa judecătorilor de la Tribunalul Călărași anchetatorii de la DNA Constanța arată că la data de 28 decembrie 2020, inculpatul Iliuță Vasile, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu SC NYLVYAN SRL un număr de trei contracte având ca obiect prestarea unor servicii de pază la obiectivele Consiliului Județean Călărași.

Contactele au fost semnate, arată DNA în condițiile în care societatea respectivă nu ar fi deținut licență de funcționare eliberată în condițiile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, și nici nu ar fi îndeplinit criteriile de participare la licitații.

În demersurile sale, inculpatul Iliuță Vasile ar fi beneficiat și de sprijinul consilierilor Tudor Simina Iulia și Dima Gabriel care, deși ar fi cunoscut faptul că societatea respectivă nu ar fi întrunit condițiile legale de a executa obiectul contractului, și nici condițiile prevăzute în caietul de sarcini, ar fi întocmit și semnat mai multe documente (note explicative), înlesnind în acest fel câștigarea licitațiilor de către SC NYLVYAN SRL .

Acționând în maniera de mai sus, s-ar fi produs un prejudiciu Consiliului Județean Călărași în valoare de 582.083 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societatea respectivă.

Un alt cap de acuzare din dosar este acela că în scopul îngreunării cercetărilor care se desfășurau în prezenta cauză, inculpatul Beștea Mihăiță Constantin, cu sprijinul secretarului general al județului, Paraschiv Aurel, s-ar fi substituit, fără drept, autorităților deliberative, respectiv Consiliului Județean Călărași, și a înaintat la DNA un document din care ar fi reieșit faptul că nu s-ar fi produs niciun prejudiciu instituției publice pe care o reprezenta, în contextul de mai sus.

Obiectiv al Armatei române lăsat fără pază armată

Astfel, se arată în dosarul de la instanță, la data de 04.03.2022, procurorul șef din cadrul D.N.A – Serviciul Teritorial Constanța s-a sesizat cu privire la încheierea, cu încălcarea legii, a trei contracte de prestări servicii, de valori diferite, pentru paza unui număr de 10 obiective ale Consiliului Județean Călărași, valabile pentru perioada 01.01 – 30.04.2021, în valoare totală de 582.083,13 lei.

Contractele au fost semnate de către numitul Iliuță Vasile, președinte al Consiliului Județean Călărași, în calitate de beneficiar și numita Manciu Nicoleta, reprezentant al prestatorului Nylvyan S.R.L., C.U.I. 39533840.

În urma administrării probatoriului în prezenta cauză s-a constatat că la data de 28.12.2020 au fost semnate trei contracte de prestări servicii de pază, respectiv contractul nr. 20917 pentru paza unui număr de patru obiective ale CJC Călărași, valabil pentru perioada 01.01 – 30.04.2021, în valoare de 211.968 lei, fără TVA, contractul nr. 20.918 pentru paza a două obiective ce aparțin Centrului Militar Județean Călărași, valabil pentru perioada 01.01 – 30.04.2021, în valoare de 65.504 lei fără TVA, și contractul nr. 20919 pentru paza a patru depozite situate în Călărași, Lehliu Gară, Budești, Fundulea, valabil pentru perioada 01.01 – 30.04.2021, în valoare de 211.968 lei fără TVA.

Referitor la modul în care a fost efectuată achiziția directă, urmare a documentelor puse la dispoziție de către Consiliul Județean Călărași prin adresa nr. 4956/25.03.2021 se constată faptul că această procedură s-a desfășurat, practic, într-o singură zi lucrătoare, respectiv ziua de joi 24 decembrie 2020, restul zilelor fiind zile nelucrătoare din perioada Crăciunului (25.12.2020, vineri, 26.12.2020, sâmbătă și 27.12.2020, duminică), cu precizarea că jumătățile de zile de la data de 23.12.2020 (ora 13:00) și 28.12.2020 (ora 12, ziua depunerii ofertei fizic la sediul autorității contractante din Călărași) sunt irelevante în procedura de atribuire a oricărui contract de achiziție publică.

Contractele au fost semnate de către inculpatul Iliuță Vasile, în exercitarea atribuţiilor de președinte al Consiliului Județean Călărași, în calitate de beneficiar și inculpata Manciu Nicoleta, administrator al societăţii comerciale NYLVYAN S.R.L.

Prin adresa cu nr. 8520/03.06.2021, Consiliul Județean Călărași a transmis la dosarul cauzei, documentele care au stat la baza încheierii contractelor de achiziție a serviciilor de pază din data de 28.12.2020, prin atribuire directă cu precizarea că persoanele responsabile cu achiziția au fost inculpații Tudor Simina Iulia și Dima Gabriel.

Prin adresa cu nr. 10981/20.07.2022, Consiliul Județean Călărași a transmis la dosarul cauzei documentele care au stat la baza încheierii contractelor de servicii de pază din data de 28.12.2020, cu S.C. NYLVYAN S.R.L..

Procurorii arată în dosar că societatea comercială NYLVYAN SRL nu deţinea licenţă de funcţionare la data atribuirii contractelor și că de altfel, societatea comercială inculpată nu a fost autorizată să presteze servicii de pază înarmată nici după obţinerea licenţei de funcţionare.

Documentație diferită…

Anchetatorii mai arată că referatele din anul 2020 au avut o redactare diferită faţă de referatele de necesitate întocmite în anii anteriori pentru prestarea serviciilor de pază la Centrul Militar Judeţean Călăraşi, respectiv anii 2019, 2018, 2017, când atât în cuprinsul acestora, cât și în cuprinsul notelor justificative, se preciza în mod clar şi neechivoc tipul de pază, respectiv „pază înarmată”, pe când în referatul întocmit la data de 15.12.2020 și în cadrul notei justificative aferentă procedurii de achiziție a serviciilor de pază pentru obiectivul Centrul Militar Zonal, s-a făcut referire numai la „servicii de pază”, fără a se preciza tipul, tocmai în considerarea faptului că societatea comercială NYLVYAN SRL nu putea presta astfel de servicii.

Totodată, se mai arată în dosar, societatea comercială inculpată nu putea presta nici un fel de activitate în domeniul pazei şi protecţiei, de vreme ce nu deţinea licenţă de funcţionare.

Sub puterea „baronului„…

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unui imobil ce aparține inculpatului Iliuță Vasile.

Până în acest moment procesual, Consiliul Județean Călărași nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facebook