Connect with us

Robert Turcescu: „Geoană și-a plagiat teza de doctorat. Nicio surpriză, omul e un impostor prin definiție”

„Geoană și-a plagiat teza de doctorat. Nicio surpriză, omul e un impostor prin definiție”, scrie, pe Facebook, jurnalistul Robert Turcescu.

„De acum poate să candideze la postul de șef de gară. Ura și la gară!”, adaugă Turcescu.

Mircea Geoană a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush, dezvăluie jurnalista Emilia Șercan într-o investigație publicată luni în PressOne.

Actualul secretar adjunct al NATO și-a obținut doctoratul în iulie 2005 la Academia de Studii Economice (ASE) din București cu o teză intitulată „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice”.

Potrivit anchetei semnate de Emilia Șercan, cel puțin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conținut plagiat –  text, grafice și tabele – preluat fără atribuire din diverse surse.

Plagiatul lui Mircea Geoană provine în special din trei surse, relatează Pressone, și anume trei rapoarte prezentate de foștii președinți americani Bill Clinton și George W. Bush. Niciuna dintre aceste lucrări nu este citată în textul doctoratului lui Mircea Geoană și nu este trecută în bibliografie. Acestea totalizează 72 de pagini din cele 78 suspecte de plagiat.

Primele dovezi au fost descoperite chiar în Capitolul I. Mai exact, de la pagina 26 la 31, pe o distanță de cinci pagini, au fost incluse 6 grafice și 3 tabele, toate plagiate.

Ilustrațiile au fost făcute în limba engleză, și nu în română, așa cum este redactată lucrarea.

Pe lângă acestea, teza lui Mircea Geoană mai conține și alte 15 grafice și 7 tabele plagiate. Pe toate aceste ilustații sunt copiate titlurile și sursa de proveniență a datelor. În unele cazuri, Geoană a plagiat și notele explicative din lucrările originale.

Într-un răspuns oferit PressOne, Geoană a afirmat că și-a realizat teza de doctorat „onest” și nu simte că a încălcat „regulile din vremea respectivă”.

„Nu știu, eu vă spun că ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcut absolut onest și nu mă simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă. Acum…dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva”, a spus Geoană.

Potrivit legislației din 2005, de la momentul susținerii doctoratului de către Mircea Geoană, originalitatea într-o teză de doctorat era condiție obligatorie, reamintește PressOne.

„Vă spun la modul cel mai onest că l-am făcut cu toată inima și l-am făcut, cum se spune, sârguincios, și cât de mult se putea pe vremea respectivă făcând, muncind la el. Adică să mă apuc să copiez de la alții, nu prea e felul meu. Dacă e ceva, mă rog, dar nu, nu, nu..A fost, a fost muncit și făcut pe bune”, a declarat Mircea Geoană pentru PressOne.

„N-am niciun fel de problemă în clipa în care e ceva care e demonstrat că e în afară normelor, să zic, academice de atunci. N-am nicio fel de problemă, sunt absolut pe linie cu dumneavoastră și cu orice altcineva care face asta de o manieră, cum să zic, echilibrată și obiectivă”, a mai declarat Mircea Geoană în dialogul cu Emilia Șercan.

Facebook