Connect with us

Agricultura României lovită de seceta extremă. PSD și PNL au lăsat în paragină sistemele de irigații

Un val de căldură intensă care se extinde în Europa în această săptămână amenință culturile de vară din sud-estul continentului, inclusiv România. În același timp, fermierii din nord-vestul Europei beneficiază de condiții meteorologice favorabile după ploile abundente recente.

Impactul secetei în România

Meteorologii avertizează că temperaturile extreme vor afecta majoritatea regiunilor din Uniunea Europeană. Canicula și seceta nu doar că afectează culturile din Europa, dar au și un impact global, ducând la creșterea prețurilor și la reducerea aprovizionării cu produse agricole, conform analiștilor citați de Reuters și Agerpres.

În special, culturile de vară din Europa de Est și Balcani, inclusiv România – al doilea mare producător de porumb din UE – sunt expuse riscului. Analiștii prevăd că valul de căldură va continua pentru încă una sau două săptămâni, ceea ce ar putea duce la pierderi semnificative.

„Suntem într-un punct critic. O săptămână de căldură intensă a redus deja producția. Dacă această situație continuă încă două săptămâni, pagubele vor fi majore,” a declarat Vincent Braak, analist la Strategie Grain. Deja, Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de porumb a UE pentru 2024.

Estimările Sistemului MARS

Sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE a redus estimările privind randamentul pentru porumb și floarea soarelui în România, sub media ultimilor cinci ani. Seceta a făcut culturile vulnerabile la căldură excesivă și la lipsa precipitațiilor.

În contrast, vremea caldă și secetoasă din vestul Europei este benefică pentru fermieri, după ploile abundente care au inundat terenurile arabile. „Fermierii francezi vor fi mulțumiți. Ne așteptăm la o creștere a producției lor,” a adăugat Braak. De asemenea, valul de căldură este binevenit și în Germania, Danemarca și Polonia, unde ploile și vremea rece de la începutul verii au încetinit creșterea culturilor.

Luni, MARS a redus estimările privind randamentul culturilor din UE pentru 2024, din cauza precipitațiilor excesive din Europa Occidentală și a secetei din sud-estul Europei. În timp ce fermierii din vest se bucură de soare și căldură, agricultorii din România și alte țări est-europene se confruntă cu o criză care ar putea avea consecințe grave asupra producției alimentare și prețurilor.

PSD și PNL au lăsat în paragină sistemele de irigații

Imediat dupa Revolutie, sistemele de irigație au fost furate, distruse sau dezafectate, în condițiile în care România are șapte milioane de hectare situate în zone cu risc de deșertificare. De ani buni, nimeni nu a ridicat un deget pentru reabilitarea canalelor dezafectate. Miniștrii Agriculturii din cadrul guvernărilor PSD și PNL au promis mereu că vor reface sistemele de irigații însă s-au rezumat doar la furatul fondurilor destinate decolmatării canalelor de irigații și repunerea lor în funcțiune.

Canalele sunt acoperite de buruieni și arbuști, la fel ca traseele conductelor prin care apa trebuia să plece spre sistemul de irigatii. Au rămas doar câteva conducte de mare diametru, prin care s-ar putea plimba un om, care s-au dovedit prea mari si prea grele pentru a fi tăiate și cărate, apoi, cu căruță. Așa am ajuns să avem zone deșertificate în Oltenia și cel mai probabil în curând și în Câmpia Bărăganului și Câmpia de Vest.

Facebook