Întrevedere Luminiţa Odobescu- Antony Blinken, vineri, la Washington. România și SUA au semnat un memorandum pentru combaterea dezinformării
Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au semnat, vineri, 21 iunie, un memorandum pentru combaterea dezinformării, anunță Ministerul Afacerilor Externe.
„Memorandumul de Înțelegere privind Combaterea Dezinformării (Countering Foreign State Information Manipulation) afirmă intenția României și a Statelor Unite ale Americii de a coopera, în baza valorilor democratice comune, în combaterea fenomenului dezinformării prin: consultări periodice între părți; dezvoltarea și implementarea coordonată a unor strategii și inițiative în domeniu; consolidarea capacităților; promovarea aportului presei independente, al societății civile și al mediului academic în combaterea dezinformării, respectiv prin abordări coordonate în cadrul organizațiilor internaționale”, se menționează în comunicatul de presă.
Potrivit sursei citate, întrevederea dintre cei doi demnitari a marcat debutul celei de-a IX-a sesiuni a Dialogului Strategic România–SUA, sesiune anuală de discuții pe domeniile cele mai importante ale cooperării bilaterale: securitate și apărare, schimburi comerciale, securitate energetică, palierul contactelor interumane și domeniul justiție și afaceri interne, cu accent pe accederea României în Programul Visa Waiver.
Redăm integral comunicatul de presă transmis de MAE:
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut vineri, 21 iunie 2024, o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la sediul Departamentului de Stat.
Întrevederea dintre cei doi demnitari a marcat debutul celei de-a IX-a sesiuni a Dialogului Strategic România–SUA, sesiune anuală de discuții pe domeniile cele mai importante ale cooperării bilaterale: securitate și apărare, schimburi comerciale, securitate energetică, palierul contactelor interumane și domeniul justiție și afaceri interne, cu accent pe accederea României în Programul Visa Waiver.
În cadrul întrevederii, ambii interlocutori au apreciat substanța și dinamica dialogului bilateral, având ca momente principale întâlnirea Președintelui României cu omologul american, la 7 mai 2024, precum și vizita în SUA din luna decembrie 2023 a Prim-ministrului României și întâlnirile acestuia cu membri ai Administrației SUA și cu reprezentanți ai mediului de afaceri american. A fost exprimat interesul comun pentru continuarea dezvoltării Parteneriatului Strategic România-SUA, în toate dimensiunile acestuia.
Ministrul afacerilor externe român a prezentat evaluările naționale privind evoluția situației de securitate din regiunea Mării Negre, transformată de războiul de agresiune lansat de Rusia împotriva Ucrainei și de acțiunile coordonate ale contestatarilor ordinii internaționale bazate pe reguli într-un punct de inflexiune geostrategică. A subliniat, în context, necesitatea de a continua abordarea transatlantică unitară și coerentă în gestionarea riscurilor și amenințărilor curente și de perspectivă, cu originea în zona Mării Negre. A semnalat importanța acordată de România elaborării de către SUA a Strategiei actualizate privind Marea Neagră și disponibilitatea autorităților române de a coopera în punerea în practică a obiectivelor comune vizând securitatea, dezvoltarea și interconectarea acestei arii.
Ministrul Luminița Odobescu a transmis aprecieri pentru angajamentul dovedit de SUA, în cadru NATO și în plan bilateral, pentru consolidarea securității aliaților estici, inclusiv România. A prezentat eforturile României, ca răspuns la războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, vizând securitatea regională, securitatea aprovizionării cu energie, menținerea deschisă și diversificarea rutelor de export spre piețe terțe pentru produsele ucrainene.
Cu referire la prioritățile pe termen scurt, ministrul Odobescu a reiterat interesul României pentru progrese rapide în ceea ce privește măsurile de consolidare unitară și coerentă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, precum și în privința sprijinului pentru partenerii vulnerabili, cu accent pe întărirea rezilienței acestor state. A subliniat în context importanța prezenței militare a SUA în regiune și a reiterat interesul României de a găzdui pe termen lung trupe americane.
De asemenea, ministrul Odobescu a încurajat o participare economică sporită a SUA în România, din perspectiva cadrului stabil oferit de apartenența țării noastre la UE, NATO, și, în viitor, la OCDE, precum și în pregătirea unui proces substanțial de reconstrucție a Ucrainei, pentru care România oferă companiilor americane avantajul unei poziționări geografice și al unui mediu de afaceri favorabil.
Cei doi demnitari au trecut în revistă progresele în pregătirea includerii României în Programul Visa Waiver și au reconfirmat angajamentul pentru o cooperare strânsă în vederea atingerii acestui obiectiv în cel mai scurt timp posibil.
În marja întrevederii, ministrul Odobescu și secretarul de stat Blinken au semnat un Memorandum de Înțelegere privind Combaterea Dezinformării (Countering Foreign State Information Manipulation).