Poate Ucraina să atace Rusia cu arme de la aliați? SUA, Germania, Franța și Polonia sunt de acord. Italia și Ungaria se opun. România tace
Subiectul zilei pare să fie solicitarea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, ca Ucraina să primească acordul de a ataca Rusia cu armele primite de la aliați.
Apelul făcut la începutul acestei săptămâni nu a rămas fără ecou și reacțiile nu au întârziat să apară.
Polonia
Prima țară care a anunțat că este de acord cu solicitarea lui Jens Stoltenberg a fost Polonia.
Vice-ministrul polonez al apărării, Cezary Tomczyk, a confirmat miercuri că Ucraina este liberă să folosească cum doreşte împotriva teritoriului rus armele pe care i le oferă Polonia şi le-a cerut celorlalte state ce furnizează ajutor militar Kievului în războiul cu Rusia să procedeze la fel, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.
Canada și Finlanda
Tot miercuri, Canada şi Finlanda şi-au dat acordul ca Ucraina să poată ataca obiective de pe teritoriul rus cu armele pe care cele două ţări le furnizează Kievului.
Ucraina poate folosi armele pe care le primeşte din Canada pentru a ataca teritoriul rus, a anunţat ministrul afacerilor externe canadian, Mélanie Joly, citată de EFE, potrivit Agerpres.
Cehia
Ministrul ceh de externe Jan Lipavski a declarat joi presei că ţara sa este de acord ca Ucraina să folosească de asemenea în atacuri asupra Rusiei armele pe care i le furnizează, după îndemnul în acest sens formulat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a stârnit controverse printre aliaţii Ucrainei şi ameninţări din partea Moscovei, notează Agerpres.
Franța
Ministrul apărării francez Sebastien Lecornu a considerat vineri justificată, în numele „legitimei apărări”, posibila utilizare în atacuri asupra bazelor militare de pe teritoriul Rusiei a armelor pe care ţara sa le-a livrat Ucrainei, întrucât de pe teritoriul rus sunt lansate tot mai multe atacuri, informează EFE, citată de Agerpres.
SUA
Preşedintele SUA, Joe Biden, care a refuzat să facă acest lucru până în prezent, a dat undă verde Ucrainei să lovească ţinte pe teritoriul rusesc, lângă oraşul Harkov, în anumite condiţii, a indicat joi un responsabil american, scrie AFP.
„Preşedintele a dat echipei sale misiunea de a se asigura că Ucraina poate folosi armele americane cu scopul de a contraataca în regiunea Harkov, astfel încât să riposteze atunci când forţele ruse le atacă sau se pregătesc să le atace”, a spus această sursă, notează Agerpres.
Germania
Guvernul german a anunţat vineri că a autorizat Ucraina să utilizeze arme furnizate de Berlin împotriva unor ţinte de pe teritoriul Rusiei, pentru a se apăra împotriva atacurilor lansate din apropierea frontierei asupra regiunii Harkov, informează AFP, dpa şi Reuters, citate de Agerpres.
Împotrivă
Italia
De partea cealaltă, Italia a anunțat, vineri, că nu este de acord cu solicitarea lui Jens Stoltenberg.
Constituţia Italiei interzice guvernului condus de Giorgia Meloni să permită Kievului să folosească armele pe care i le furnizează împotriva unor ţinte pe teritoriul Rusiei, a declarat vineri ministrul apărării, Guido Crosetto, citat de agenţia ANSA.
Ungaria
Ungaria nu doar că se opune cererii lui Jens Stoltenberg, dar a caracterizat-o ca fiind „o idee nebunească.”
„Şi care va fi rezultatul acestui lucru? Mai mulţi morţi. Mulţi, mulţi morţi. Livrările de arme cresc cantitatea de arme pe ambele părţi ale frontului şi provoacă şi mai multe decese”, a spus, joi, la Bruxelles, ministrul de Externe Péter Szijjártó, potrivit MTI.
Péter Szijjártó a avertizat că trebuie oprită această nebunie înainte de a se întâmpla ceva grav şi ireversibil.
Până la ora transmiterii acestei știri, România nu a transmis niciun punct de vedere oficial pe acest subiect.