Connect with us

Sondaj: 40% dintre germani consideră că o diminuare a ajutorului pentru Ucraina ar fi o soluţie pentru criza bugetară

Un procent de 40% dintre cetăţenii germani chestionaţi într-un sondaj au sugerat reducerea finanţării destinate susţinerii Ucrainei în războiul cu Rusia printre soluţiile pentru bugetul Germaniei, ţară unde o prevedere constituţională limitează marja de manevră a guvernului federal de a se îndatora, scrie duminică ziarul Bild, preluat de agenţia DPA.

Sondajul publicat de acest ziar cuprinde întrebarea „unde credeţi că guvernul ar trebui să facă economii ?”, întrebare la care celor intervievaţi li s-a oferit posibilitatea să aleagă concomitent mai multe dintr-o listă cu 10 răspunsuri sugerate, transmite Agerpres.

Astfel, din variantele de răspuns, cea care sugera diminuarea ajutorului pentru Ucraina a fost aleasă de 40% dintre cei intervievaţi, următoarea variantă, referitoare la reducerea ajutorului pentru dezvoltare, a fost bifată de 38% dintre participanţii la sondaj, urmată de varianta care propune diminuarea ajutoarelor sociale, aleasă de 36%.

În schimb, reducerea cheltuielilor pentru apărare ale Germaniei a fost agreată de numai 16% dintre cei chestionaţi, procent care coboară la 8% pentru ideea de reducere a facilităţilor fiscale pentru familii şi la 6% pentru tăierea pensiilor, iar 10% dintre cei 1.005 respondenţi ai sondajului efectuat de institutul INSA au estimat că guvernul cancelarului Olaf Scholz nu ar trebui să facă economii deloc.

Acest guvern intenţionează să adopte în luna iulie bugetul federal pentru anul 2025. Prognoza asupra veniturilor indică încasări la buget cu aproape 22 de miliarde de euro mai mici faţă de ultima estimare, astfel că executivul trebuie să caute soluţii pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar. Ministrul liberal de finanţe Christian Lindner a criticat cheltuielile „exorbitante” din proiectul de buget şi crede că executivul nu va avea nicio marjă de manevră financiară în viitorul apropiat.

Conform datelor Institutului Kiel, Germania este, după SUA, a doua ţară în ordinea finanţatorilor ajutorului militar oferit Ucrainei după invazia rusă, cu o contribuţie de 17,7 miliarde de euro până în luna martie a anului în curs. Prin urmare, cancelarul Scholz a îndemnat statele aliate să-şi sporească ajutorul pentru Ucraina.

Facebook