Connect with us

Japonia şi India resping comentariile preşedintelui american Joe Biden prin care le-a calificat drept ţări xenofobe

Tokyo şi New Delhi au respins comentariile făcute recent de preşedintele american Joe Biden, care a pus în aceeaşi categorie două ţări aliate, Japonia şi India, şi două state rivale, China şi Rusia, calificându-le pe toate drept xenofobe şi apreciind că cele patru puteri economice se află în dificultate din cauza refuzului lor de a accepta migranţi.

„De ce stagnează China atât de rău din punct de vedere economic, de ce Japonia are probleme, de ce Rusia, de ce India? Pentru că sunt xenofobe. Ele nu vor imigranţi”, a declarat miercuri preşedintele Biden la un eveniment de strângere de fonduri de la Washington pentru campania sa de realegere din 2024 şi care marca începutul lunii patrimoniului de origine asiatică americană, nativă hawaiană şi insulară din Pacific.

Japonia a reacţionat sâmbătă la declaraţiile lui Biden şi a apreciat comentariul preşedintelui american drept regretabil şi eronat, potrivit AFP. Tokyo a considerat că este „regretabil că au fost făcute comentarii care nu se bazează pe o înţelegere exactă a politicilor Japoniei”, potrivit unei declaraţii guvernamentale.

Declaraţiile lui Biden s-au produs la mai puţin de o lună după ce a găzduit un fastuos dineu de stat în onoarea premierului nipon Fumio Kishida.

Casa Albă a căutat rapid să atenueze această critică neaşteptată a şefului statului american la adresa Japoniei.

„Punctul de vedere pe care îl apăra preşedintele – şi cred că oamenii din întreaga lume sunt conştienţi de acest lucru – este că Statele Unite ale Americii sunt o ţară de imigranţi, este în ADN-ul nostru”, a explicat joi purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, într-o întâlnire cu presa.

Tokyo a indicat că este la curent cu această clarificare.

„Am luat notă de explicaţia guvernului SUA potrivit căruia comentariile în cauză nu au fost făcute cu scopul de a prejudicia importanţa şi sustenabilitatea relaţiilor dintre Japonia şi Statele Unite”, se arată în comunicatul de presă nipon.

Şi ministrul de externe indian Subrahmanyam Jaishankar a respins comentariile preşedintelui american, a relatat sâmbătă ziarul The Economic Times, citat de Reuters.

Jaishankar a declarat vineri la o masă rotundă găzduită de ziar că economia Indiei „nu se clatină” şi că, din punct de vedere istoric, India a fost o societate foarte deschisă.

„De aceea avem CAA (Citizenship Amendment Act), care are menirea de a deschide uşi pentru oamenii care au probleme… Cred că ar trebui să fim deschişi către oamenii care au nevoie să vină în India, care solicită să vină în India”, a declarat Jaishankar, referindu-se la o lege recentă care permite imigranţilor care au fugit de persecuţia din ţările vecine să devină cetăţeni ai Indiei.

Fondul Monetar Internaţional a estimat luna trecută că aceste ţări vor înregistra o scădere a creşterii în 2024 faţă de anul anterior.

FMI a mai estimat că economia Statelor Unite va creşte cu 2,7%, ceva mai rapid decât creşterea de 2,5% de anul trecut. Mulţi economişti atribuie performanţe mai bune decât era de aşteptat, parţial, datorită extinderii forţei de muncă a ţării din rândul migranţilor.

Facebook