Din culisele procesului cu Pfizer. Compania susține că România nu a acceptat acordul „negociat” de CE în numele statelor membre pentru amânarea livrării dozelor de vaccin și a refuzat să mai primească încă 28 de milioane de doze
România ar fi refuzat să accepte acordul „negociat” de Comisia Europeană, în numele statelor membre, pentru amânarea livrării dozelor de vaccin, susține Pfizer-BioNTech în documentul prin care țara noastră a fost dată în judecată pentru 28 de milioane de doze de vaccin, se arată într-un articol semnat de jurnalistul Matthew Garvey, pentru Context.ro.
Potrivit sursei citate, Pfizer se plânge că România nu a acceptat eșalonarea livrării dozelor până în 2026, refuzând să mai primească cele 28 de milioane de doze comandate în anii trecuți.
Iată se notează Context.ro:
La începutul anului 2022, Comisia Europeană a negociat în numele statelor membre două „Acorduri de eșalonare” care, potrivit Pfizer, aveau ca scop amânarea cu trei luni a livrării unor doze de vaccin.
Compania susține că, inițial, România „și-a exprimat dorința” să participe la aceste acorduri, numai că „a refuzat” să le semneze până pe 25 mai, când era termenul limită, astfel că țara noastră „nu a putut profita de flexibilitate”, se mai arată în documentul citat.
În acest caz, e important de menționat că semnarea acestor acorduri implica „obligația de a plăti un depozit pentru toate dozele reprogramate”. Valoarea acestui depozit nu este menționată.
„Deși nu a decis să participe la Acordurile de reeșalonare, așa cum au făcut-o alte state membre participante, România și-a menținut totuși cererea de reprogramare a dozelor contractate. Este clar că a dorit să obțină acest rezultat, dar fără a fi supusă condițiilor aplicabile în temeiul acordurilor de reeșalonare (care includeau obligația de a plăti un depozit pentru toate dozele reprogramate, indiferent dacă statul membru participant alege sau nu să „preia livrarea”). Antreprenorul a dat din nou dovadă de flexibilitate și a acceptat noua cerere a României”, se arată în plângerea Pfizer.
Ministerul Sănătății a explicat, într-un răspuns pentru Context.ro, că a refuzat să semneze acest amendament din cauza „condițiilor propuse”, respectiv „plata compensatorie a dozelor de vaccin”.
Prima audiere e planificată pe 4 aprilie 2025, potrivit informațiilor obținute de Context.ro de la instanța belgiană. România este reprezentată de asocierea SCA Stănescu Vasile și Asociații, Strelia CVBA, potrivit Ministerului Finanțelor. Onorariul avocaților nu a fost făcut public.
Pe același subiect:
Pfizer a dat în judecata România și cere în instanță să plătim 28 de milioane de doze neutilizate
Claudiu Târziu (AUR) despre procesul intentat de Pfizer: Este strigătoare la cer nesimțirea Big Pharma! Cei care au comandat vaccinuri de zece ori cât populația să le plătească din banii lor
Parchetul European a preluat dosarul în care șefa CE este anchetată în legătură cu achizițiile de vaccinuri