Românii plătesc facturi uriașe pentru energie electrică tranzacționată gratuit între producători
Situația aparent paradoxală pe piața energiei electrice. Românii continuă să plătească facturi uriașe cu toate că, în anumite momente, energia s-a tranzacționat cu preț zero. S-a ajuns în acestă situație pentru că s-a produs mai mult decât este nevoie, iar capacitatea de stocare a României este insuficientă.
Specialiștii spun că nu este un semn bun și că în niciun caz nu vom plăti facturi mai mici. În plus, este semnalul clar că România trebuie să investească în capacități de stocare. În ultimele zile, românii au consumat mai puțină energie electrică decât s-a produs. Au fost momente în care producătorii nu au avut altă soluție decât să ofere energie gratuit sau chiar să-i plătească pe furnizori să le preia supraproducția.
Prețurile negative la energie nu înseamnă însă și facturi mici pentru consumatori. Ei plătesc oricum transportul electricității, mentenanța rețelei, plus alte taxe și accize.
România va ajunge până în 2030 la o capacitate de stocare a energiei electrice în baterii de 4 GW şi de peste 11 GW până în 2050, însă adoptarea timpurie ar putea necesita sprijin prin politici şi un anumit nivel de finanţare prin granturi, conform Raportului de Ţară privind Clima şi Dezvoltarea pentru România al Grupului Banca Mondială.