Connect with us

Două companii producătoare de petrol și gaze din România, obligate să asigure o cincime din toata capacitatea de stocare a CO2 din Europa. Cum justifică UE această decizie

Petrom și Romgaz, cei doi producători de petrol și gaze ai României, vor fi obligați ca, la nivelul anului 2030, să asigure în țară o capacitate de stocare de a dioxidului de carbon în România care să permită depozitarea subterană a 9 milioane de tone de CO2 pe an, potrivit unei prezentări făcută de Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), transmite Economica.net.

Obligația rezidă din NZIA (Net-Zero Industry Act), un regulamen european deja votat de Parlament și prin care României i se atribuie 9 din cele 50 de milioane de tone pe an, capacitate de stocare a carbonului la nivelul întregii Uniuni Europene, țintă care trebuie îndeplinită până în 2030.

Este a doua cea mai mare cotă din UE, după cea a Olandei.

Motivul pentru care companiile românești producătoare de hidrocarburi au o cotă atât de mare ține de interpretarea istoriei: România are o tradiție de 150 de ani de extracție de hidrocarburi (chiar și acum este una dintre puținele țări producătoare de petrol și gaze din UE) și, ca atare, potrivit interpretării Bruxelles-ului, companiile românești, care au folosit de mult aceste hidrocarburi care au emis CO2, trebuie să asigure acum capacitatea de captare și stocare a carbonului.

România a încercat să se opună acestei abordări, Bruxelles-ul nu a putut fi împiedicat din, practic, a pedepsi acum companiile petroliere românești pentru că țara a fost unul dintre cei mai vechi și mai mari producători de petrol și gaze din Europa, notează sursa citată.

 

Facebook