Din cauza guvernelor PSD și PNL, românii sunt cei mai săraci pensionari din Europa
Românii iau pensii foarte mici comparativi cu alte țări europene, precum Austria. Asta se întâmplă din cauza guvernelor incompetente livrate de PSD și PNL. Monica Tatoiu a explicat în direct la Realitatea PLUS care este diferența de venit între un pensionar austriac și unul din România. Ea a venit totodată și cu o soluție pentru a ajuta pensionarii români.
„După 35 de ani de muncă, cât ia austriacul, ia 1218 euro, românul ia 1280 de lei, adică 270 de euro”, a spus Monica Tatoiu.
„Acuma, 1280 de lei în România trăiește foarte prost. Singura soluție pe care eu o văd, reducerea cu minimum 25% a cheltuielilor de administrație din România și banii redirecționați în domeniile în care s-a ajuns în buza prăpastiei. Trăim într-o țară în care administrația nu funcționează și consumă o grămadă de bani”, a mai spus Monica Tatoiu.
Cât primesc pensionarii din alte state UE
Un studiu OCDE, preluat de echo24.de, prezintă nivelul unei pensiilor în statele europene. Studiul OCDE enumeră, de asemenea, nivelurile pensiilor din diferite țări. Nivelul pensiei este dat ca procent și oferă informații despre cât primesc pensionarii față de ultimul lor salariu net înainte de pensionare. Pensionarii din Germania rămân cu aproximativ 53% din ultimul lor venit net. Nivelurile pensiilor din străinătate sunt semnificativ mai mari. Olandezii sunt în fruntea listei cu 89,2 la sută. Polonia este ultima cu 36,5 la sută.
În Franța există o pensie minimă de 1.200 de euro pe lună. Orice persoană care a lucrat timp de 41,5 ani și a plătit contribuții la asigurările de pensie se poate pensiona la vârsta de 64 de ani. În caz contrar, pensionarea este posibilă doar cu reduceri sau la vârsta de 67 de ani. Înainte de controversata reformă din 2023, francezii se pensionau de la vârsta de 62 de ani.