Instituția căsătoriei, desființată în Irlanda, printr-un referendum organizat de premierul homosexual Leo Varadkar, de 8 martie
Irlanda organizează, vineri, 8 martie, două referendumuri care urmăresc redefinirea familiei și eliminarea din Constituție a „referirilor sexiste” la adresa femeilor.
Guvernul condus de premierul Leo Varadkar, un politician care a recunoscut că este homosexual, a cerut populației să voteze „da” la ambele referendumuri de revizuire a Constituției, astfel încât din aceasta să fie eliminate referirile despre care susţine că sunt „sexiste, discriminatorii şi depăşite”, anunță agențiile de presă internaționale, citate de Agerpres.
Primul referendum urmărește să modifice actuala definiție a familiei și să o înlocuiască cu sintagma „uniunea bazată pe căsătorie sau alte relaţii durabile”.
Nu este vorba despre căsătoria între persoane de același sex, căci aceasta este deja legiferată în Irlanda, ci despre punerea semnului egalității între căsătorie și „o relație durabilă”, desființându-se astfel instituția căsătoriei.
De altfel, au existat mai multe voci care au criticat această inițiativă și au explicat că expresia „relație durabilă” este confuză și poate duce la numeroase complicații de ordin legal.
Al doilea referendum urmărește eliminarea articolului constituţional care menţionează că „o femeie, prin viaţa sa casnică, aduce Statului un sprijin fără de care binele comun nu ar putea fi obţinut”. Acelaşi articol prevede că „mamele nu ar trebui să fie constrânse de nevoile economice să muncească în detrimentul treburilor casnice”.
Eliminarea acestui articol a fost inițiativa unui organ consultativ irlandez, denumit „Adunarea Cetăţenească”, care a indicat într-un raport că respectiva clauză împiedică eforturile în lupta pentru egalitate de gen.
Sondajele arată că ambele referendumuri vor trece, dar cu o prezenţă la urne redusă.