„Moda” tinerilor care se cred animale a ajuns și în România? O adolescentă costumată în pisică se plimbă prin parcurile din Arad
„Fenomenul blănoșilor” se pare că a ajuns și în România, mai exact la Arad, unde o adolescentă costumată în pisică a fost văzută într-un parc din oraș.
Martorii spun că tânără imită comportamentul unei pisici, merge în patru labe și se ia la harță cu câinii din parc, notează Special Arad.
A fost o farsă pusă la cale de adolescenta costumată sau trend-ul therienilor a ajuns și în orașul nostru, se întreabă sursa citată?
Therienii sunt persoane care se identifică drept animale, iar acest fenomen a luat amploare în Canada, Anglia, SUA.
Revenind la adolescenta din Arad, martorii relatează că au fost șocați de comportamentul acesteia.
O tânără care și-a plimbat câinele în același parc a povestit că tânăra îmbrăcată în pisică s-a apropiat de patrupedul ei și a vrut să-l zgârie:
„Am ieșit cu câinele nostru în parc, să-l plimbăm, în urmă cu câteva seri. Eu eram atentă la câine, să nu mănânce lucruri de pe jos și dintr-o dată s-a blocat. M-am speriat, m-am uitat în față și în fața mea era un fel de creatură, nici nu știu cum să o numesc. S-a apropiat mai mult și mi-am dat seama, de fapt, că este o fată.
Nu știu să zic vârsta exactă, în jur de 16, 17, 18 ani, care se identifica drept pisică. Avea o coadă, avea mustață de pisică, mască de pisică și se comporta ca o pisică, mergea în patru labe. Bineînțeles, câinele meu s-a speriat, a început să latre, iar fata, cumva, a imitat pisicile, a început să miaune la el, a vrut să-l zgârie. La un moment dat s-a pus pe iarbă, a început să-și lingă labele, iar când a plecat s-a frecat de un stâlp, cum fac pisicile de obicei”.
Ce spun psihologii
„Fenomenul blănoșilor s-a extins în întreaga lume. Aici, un factor important au fost și rețelele de socializare. Din păcate, tinerii, copiii mai ales, nu au un set de valori- în copilărie- la care să se raporteze și ei internalizează, experimentează personalitatea animalelor. Acest fenomen s-a extins în SUA, Țara Galilor, Anglia, Canada și are un impact deosebit și asupra celorlați tineri, a celorlalți copii. Identitatea de sine, că despre ea vorbim, sau cum ne vedem noi, se referă la cum ne percepem pe noi înșine, cum evaluăm propriile noastre caracteristici fizice, cognitive, sociale, spirituale, emoționale.
Acești copii au o imagine de sine deteriorată. Imaginea de sine, de fapt, ajută să testăm realitatea, să evaluăm realitatea. Dacă copilul are o imagine de sine eronată, deteriorată, lipsindu-i un set de valori, normal că și rezultatul evaluării realității va fi unul deteriorat”, explică psihologul Ramona Pantea.
Psihologul spune că, în primul rând „profesorii care primesc acești copii costumați ca și câini, pisici, greșesc pentru că nu au un set de reguli bine stabilite. Fiecare școală ar fi bine să aibă un set de reguli: costumația- nu suntem la o serbare cu tematică, nu suntem la o paradă, nu suntem la Halloween”, dar și că „tinerii, copiii, ar fi bine, întâi de toate, să fie învățați să-și accepte originile, familia”.
Ramona Pantea consideră că „toate aceste fenomene care duc la deteriorarea identității personale- de la vârstă fragedă încep aceste fenomene să fie internalizate și preluate- provin din deteriorarea sau anularea celulei de bază: familia. Familia, de fapt cunoașterea originilor, duce la formarea identității de sine, identității personale. Dacă lăsăm un copil să-și însușească, să se dezvolte pe o cale denaturată, deteriorată și să-i obligăm pe ceilalți copii să asiste la aceste comportamente îi invităm de fapt să încalce și ei reguli, să devină un grup social cu lipsă de valori, cu un profil, probabil psiho-moral, deteriorat”.