Connect with us

Cine a fost Alexei Navalnîi și cum a ajuns dușmanul lui Putin?

Alexei Navalnîi, unul dintre opozanții cei mai aprigi ai lui Putin, a murit în închisoare la 47 de ani unde ispășea o pedeapsă de 19 ani. Este clar că a fost vorba de o condamnare politică. Așa că e absolut normal ca toată lumea să îl acuze pe Putin de crimă. Că a murit la indicațiile lui Putin sau nu, nu contează. Omul a ajuns în pușcărie și a fost transferat în colonia penitenciară din Siberia pentru că l-a supărat pe liderul de la Kremlin. E clar că Putin e responsabil de moartea lui.

Dar cine a fost Alexei Navalnîi și cum a ajuns dușmanul lui Putin?

În 2007 a părăsit Yabloko, partid social democrat, unde a servit ca adjunct al președintelui filialei din Moscova, pentru a începe o nouă formațiune politică, NAROD. NAROD înseamnă „oameni” în rusă, dar și un acronim pentru Mișcarea Națională de Eliberare a Rusiei.

Navalnîi din perioada respectivă se aseamănă cu Donald Trump din prezent, adică își dorea o Rusie a rușilor, expulzarea imigranților, întărirea granițelor, controlul imigrației ilegale etc. Dacă e să folosim etichetele din prezent, putem spune că era un „naționalist extremist”. Probabil că în România și-ar fi găsit locul în AUR.

Navalnîi a participat la Marșul Rusiei, o demonstrație anuală la Moscova care atrage naționaliști, ultranaționaliști, inclusiv simpatizanți ai național socialismului.

În 2008, Navalnîi, ca majoritatea rușilor, a susținut agresiunea rusă în Georgia. Ulterior și-a cerut scuze în mod public pentru comentariile sale despre Georgia.

În 2012 declara că imigranții din Asia Centrală sunt un pericol pentru că aduc droguri în Rusia.

În 2013 a făcut din imigrația ilegală din Asia Centrală o temă centrală a campaniei sale pentru postul de primar Moscovei.

Era un fel de Trump care-și dorea o Rusie a rușilor, fără corupție. Iar cum tentaculele corupției în Rusia duc la Vladimir Putin, e normal că a devenit inamic al acestuia. De-a lungul anilor i s-au înscenat procese, a fost și condamnat de câteva ori la pușcărie, sentințele au fost ulterioranulate sau preschimbate în ani de închisoare cu suspendare. Într-unul dintre aceste cazuri una din condițiile pentru suspendarea executării pedepsei era aceea că trebuia să ia legătura periodic cu organele judiciare.

A vrut să candideze împotriva lui Putin la funcția de președinte al Rusiei la alegerile din 2018. Candidatura i-a fost respinsă pe motiv că are cazier judiciar.

În 2020 a supraviețuit unei tentative de asasinat după ce s-a încercat otrăvirea sa. La presiunile occidentale a fost transferat la un spital din Germania unde a fost tratat și și-a revenit. Din Germania l-a acuzat direct pe Putin că a încercat să-l elimine. Autoritățile de la Moscova au făcut tot posibilul să-l facă să rămână în Occident, plasându-l pe lista persoanelor căutate sub pretextul că pe perioada cât s-a aflat în Germania nu a luat legătura cu organele judiciare așa cum prevedea una din sentințele în care a fost condamnat cu suspendare. Dar Navalnîi a declarat în mod repetat că se va întoarce în Rusia. Lucru pe care l-a și făcut după ce s-a refăcut, la începutul lui 2021.

A fost arestat imediat după ce a aterizat la Moscova. La două zile după arestare, echipa sa a publicat pe Youtube o investigație de două ore despre o proprietate imensă aflată la malul Mării Negre. Proprietatea respectivă are o suprafață de 78 de hectare.

Palatul are o suprafață de 17.700 de metri pătrați. Proprietatea mai conține un arboretum, o seră, un heliport, un palat de gheață, o biserică, un amfiteatru, o casă de oaspeți, o benzinărie, un pod de 80 de metri (260 ft) și un tunel special în interiorul muntelui cu sală de degustare.

Clădirea principală are o piscină interioară mare, spa, saune, băi turcești, un depozit, o sală de lectură, un sală de muzică, un bar cu narghilea, un teatru, o sală de cinema, o cramă, un cazinou și aproximativ o duzină de dormitoare pentru oaspeți. Dormitorul principal are o suprafață de 260 de metri pătrați.

Navalnîi a spus că e proprietatea lui Putin și că tot ce s-a construit acolo este rodul corupției și a jafului din banii publici. A fost investigația cu cel mai mare impact mediatic. Putin a negat că ar fi al lui.

Arestarea lui Navalnîi din ianuarie 2021 a marcat începutul sfârșitului pentru acesta, sfârșit pe care și l-a găsit în colonia de muncă din Siberia acolo unde-și ispășea pedeapsa de 19 ani de pușcărie.

Dumnezeu să-l ierte!

Facebook