Connect with us

Cornel Nistorescu: Se lărgesc culisele jafului de la Roșia Montană

Am avut parte de un final de săptămînă „aurit” de dosarul Roșiei Montane. Cică vineri-sîmbătă se dă (nu că „se va da”!) sentința în Dosarul în care pierdem de la două la patru miliarde de dolari, plus aurul care ar rămîne de exploatat la aceeași firmă. Tărăboiul cumplit a fost ridicat la rangul de tragedie națională de Antena 3 și de alți agenți media.

Digi 24: România pierde procesul cu Gabriel Resources pentru Roșia Montană. Ar trebui să plătim cel puțin 2 miliarde de dolari,

Adevărul: Tribunalul Băncii Mondiale. Sunt în joc 4,7 miliarde de dolari pe care România îi poate plăti daune,

Economica.net: România pierde procesul cu Gabriel Resources pentru Roșia Montană. Sentința ar putea să ne coste cel puțin 2 miliarde de dolari etc)

Cine Dracu a mai văzut un împricinat într-un proces care să se plîngă de mama focului că va pierde o sumă uriașă? Și pe deasupra, înainte de pronunțarea sentinței, să garanteze că va plăti tot. Așa a procedat primul-ministru de Marcel Ciolacu. A dat garanție că vom plăti, fără să aibă în față, chiar fără să existe o încheiere și o motivare.

În cazul nostru, România plînge mediatic și politic pentru o sentință care se va da și prin vocea a primului-ministru a asigurat că va plăti dacă vom pierde. Anormalitate neinspirată sau orchestrație poltică? Aranjament sau prostie? Sau inconștientă invitație la majorarea sumei? În unele țări, legea interzice pronunțarea în public și presă înaintea unei sentințe. La noi, în toate zilele de la finalul săptămînii trecute, eram vinovați și s-a discutat numai despre vinovați și despre plata despăgubirilor.

Toată sîmbăta am așteptat apariția sentinței pe diverse agenții de știri. Cîteva miliarde de euro împotriva României ar fi fost o știre care n-ar fi putut trece neobservată. Dar n-a venit, în ciuda enormei agitației stîrnite de Antena 3 și de orchestra acestei nenorociri. Oare Tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) n-are somn și nici weekend?

S-a făcut sîmbătă seara tîrziu și sentința „ bolovan” de 4 miliarde pe capul României n-a căzut (venit). În schimb, a apărut o altă știre bombă:Mihai Tudose e la baza prelungirii pe șest a licenței de la Roșia Montană după ce l-a numit în 2017 la șefia ANRM pe un amic al lui Marcel Ciolacu„Gigi Dragomir, un apropiat al fostului baron PSD de Neamț Ionel Arsene, a fost numit în 2017 la șefia ANRM de Mihai Tudose. Marcel Ciolacu, actualul premier, a fost vicepremier în cabinetul Tudose.Gigi Dragomir era la șefia Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM) în iunie 2019 când licența RMGC a fost prelungită printr-un simplu act al președintelui agenției, nu prin hotărâre de guvern. Fostul premier PSD Viorica Dăncilă a oferit, la Antena 3, propria versiune legată de această prelungire a licenței. Dragomir era și încă mai este un amic „la toartă” al lui Marcel Ciolacu.

„Conform Art.50 din Legea Minelor, Agenția Națională pentru Resurse Minerale poate emite avize și licențe de exploatare. Până aici, nu s-a încălcat în niciun fel legea. Dar Agenția Națională pentru Resurse Minerale știa de acest litigiu. În iunie 2019, a emis avizul pentru încă cinci ani, pentru că prima dată, conform Legii Minelor, se dă pe 20 de ani acest aviz, cu posibilitate de prelungire pentru cinci ani. A emis acest aviz, fără să informeze Guvernul. Normal era să avem o Hotărâre de Guvern. (Postat la: 10.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS)

Mă tem că suntem în fața unui caz mult mai complicat și că se pregătește situația ca România să plătească repede o sumă enormă, așa cum a făcut-o Ludovic Orban în cazul banilor achitați către firma fraților Micula.Oricum, ne aflăm în fața unuia dintre cele mai complicate patru-cinci dosare din deceniile de sărăcire a României, la care au „muncit” din greu nenumărați miniștri și premieri, afaceriști, aventurieri, ziariști și televiziuni.Mai ieri alaltăieri, un grup de oameni din media se plimba în Noua Zeelandă să ia pe viu o lecție despre cum se exploatează aurul cu cianuri.

Facebook