Connect with us

Omul de casă al baronului PSD Paul Stănescu, numit șef al firmei de stat Casa de Comerț Unirea

Ionuț Victor Radu din județul Olt a fost numit director general al Casei de Comerț Unirea, firma de stat deținută de Ministerul Agriculturii, potrivit publicației Agrointel. Ionuț Victor Radu este un cultivator de roșii din comuna olteană Obârșia. Olt este fieful baronului PSD Paul Stănescu, secretar general al partidului, unul dintre cei mai influenți oameni din agricultura României.

Numirea a fost făcută la cererea ministrului Agriculturii, Florin Barbu, el însuși susținut în funcție de Paul Stănescu.

Casa de Comerț Unirea are capital de stat și are rolul de a prelua marfa de la mici producători de legume și fructe și de a o duce în magazine. Experiența de până acum a afacerii de stat, care trebuia să deschidă 80 de aprozare în toată țara, arată falimentar: datorii la furnizori, cele două magazine închise, pierderi de peste 12 milioane de lei în doi ani, potrivit Digi24.

Guvernul Dăncilă a înființat în decembrie 2018, prin hotărâre de guvern, Societatea Națională “Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A, la care acționar este Ministerul Agriculturii. Inițiativa guvernului PSD Dăncilă a venit la acel moment pe fondul întoarcerii accentuate către o economie tot mai etatizată: de la înființarea de către Primăria București a 22 de firme și până la apariția Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, care își propune să înființeze companii controlate de stat.

Casa de Comerţ Unirea a fost un proiect inițiat de fostul ministru al Agriculturii Petre Daea și îşi propunea să devină un lanţ de 60 de magazine cu produse româneşti care să concureze cu marii retaileri.

Singurele magazine care au fost deschise au fost o „brânzărie” în Sibiu și un magazin în București. Ambele s-au închis însă pentru că firma deținută de statul român nu a putut plăti marfa luată de la producători.

Este și exemplul unui magazin din Sibiu, inaugurat în 2019 de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, care s-a transformat rapid într-un aprozar cu rafturile goale, exact ca în perioada comunistă. Daea susținea la deschiderea magazinului că în Brânzăria de la Sibiu producătorii îşi pot comercializa marfa fără să achite vreo taxă, iar chiria spaţiului este suportată de Casa Română de Comerţ Unirea.

Magazinul nu a mai fost aprovizionat pentru că producătorii de lactate și brânzeturi cu care are contracte nu au fost plătiți și au renunțat să mai lucreze cu firma de stat, potrivit Turnul Sfatului.

Facebook