Connect with us

Prof. Mircea Coșea: Sărăcirea românilor a urcat spre clasa de mijloc. Prețurile la alimente au explodat

Profesorul de economie Mircea Coșea e explicat de ce prețurile din România au crescut, scrie dcnews.ro.

„Urcarea sărăcirii spre clasa de mijloc, întâi a afectat-o dobânzile mari, pentru că această clasă de mijloc este în general atrasă de o viață europeană pentru că este intelectualitate, oamenii care au sperat să fie mai bine cu Europa au luat credite pentru o casă mai bună. Lucrurile s-au complicat pentru că încep să fie foarte evidente anumite elemente de scădere a puterii de cumpărare pe ansamblu.

Dacă noi luăm datele oficiale vedem că statistica ne arată într-o manieră cât se poate de corect, dar nu ne interesează dacă e corect sau nu, și anume că inflația scade. Scade inflația, foarte bine, dar inflația nu este un indicator care interesează acum, pentru că inflația este un indicator calculat la o mulțime de produse care nu intră în consumul general zilnic al populației României, și în special a celor defavorizați, adică pensionarilor.

Sunt alimentele și bunuri de consum curent, la bunuri de consum curent trebuie să adăugăm două elemente care n-au fost adăugate până acum, nu știu de ce, pentru că ele sunt totuși consumabile, sunt medicamentele care au început să fie un produs foarte utilizat datorită acestei stări de scădere a condițiilor de viață și a COVID-ului și a altor boli care au început să fie permanente în România.  În al doilea rând, sunt produsele de întreținere și igienă. Noi nu putem să scoatem din consumul zilnic săpunul, detergenții și alte lucruri care sunt necesare. Deci la această categorie inflația este cu totul alta decât cea medie pe care o discutăm.

Ce putem să facem? Trebuie să renunțăm la o idee care ne este propagată în permanență, dar este aproape ridicolă, și anume factorii externi. Vezi Doamne, România suferă pentru că avem un război la graniță, pentru că avem un război în Palestina, pentru că e rău, e rău, e rău, lucrurile nu sunt chiar așa. Vedeți prețul petrolului, cu toate mișcările astea violente care au loc în Orient, nu a avut foarte mari creșteri, aproape deloc. În al doilea rând, prețul alimentelor, este un raport al FAO, FAO este organizația Națiunilor Unite pentru alimentație și agricultură, este ceva oficial, nu discutăm după ureche, prețurile alimentelor în toată lumea au scăzut, la noi au crescut.

De ce a crescut prețul alimentelor? Pentru că avem factori interni. Factorii interni sunt costurile de producție pe care noi le avem, și aici punem la socoteala energia, iar acum cu facturile se întâmplă niște lucruri îngrozitoare, apar niște facturi la niște costuri enorme. Impozitele și taxele care încep să fie exact pe cei care produc, deci e o chestiune care este în contra realității, nu acolo ar trebui. Nu avem o distribuție pentru produsele românești. (…) Producem foarte multă materie prima agricolă, cereale și alte lucruri, legume, fructe, nu ni le valorificăm pentru că nu suntem ajutați, Guvernul nu ajută agricultura. Pe de altă parte, avem o, și trebuie să spunem, cuvântul e oribil, dar e o mafie a importurilor, acolo trebuie să lucrăm.

(…) Pe termen scurt nu se poate face mare lucru pentru că lucrurile s-au degradat prea mult, trebuie începută o reformă. Trebuie să vedem că există o gândire la nivelul coaliției de o reformare, care pe etape, pe trepte, trebuie să ne aducă la schimbarea situației”, a spus profesorul de economie Mircea Coșea, în direct la B1 TV.

Facebook