Parlamentarii din comisiile de apărare discută, marți, cu reprezentanţii MApN. Laurenţiu Leoreanu (PNL) spune că s-ar putea „creiona” un cadru pentru pregătirea populației pentru apărare. Varșovia anunță pregătiri urgente pentru război
Parlamentarii români din comisiile de apărare din Senat și din Camera Deputaților discută, marți, cu reprezentanții Ministerului Apărării Naționale (MApN).
Preşedintele Comisiei pentru apărare naţională a Camerei Deputaţilor, Laurenţiu Leoreanu (PNL), a anunțat că la întâlnirea de marți se va discuta despre „liniile de acţiune” şi proiectele care urmează să fie înaintate Legislativului în această sesiune, notează Agerpres.
„Suntem într-o situaţie geopolitică dificilă, cu război la graniţă, astfel încât nu ne permitem să tergiversăm absolut nimic. Pe cale de consecinţă, mâine (marți-n.red) vom stabili liniile de acţiune ca şi până în prezent, în toţi aceşti ani, căutând să fim cât mai operativi şi să venim în întâmpinarea problemelor care ne sunt ridicate nu doar de Ministerul Apărării, ci de toate instituţiile care se ocupă de securitatea naţională. Vorbim de securitate naţională într-un context mult mai apăsat faţă de alţi ani şi, pe cale de consecinţă, nu există niciun fel de amânare sau de luare în glumă a unor astfel de probleme, cum nu a fost nici până în prezent”, a menționat Laurențiu Leoreanu.
Întrebat în legătură cu afirmaţia şefului Statului Major al Apărării, Gheorghiţă Vlad, privind pregătirea populaţiei pentru apărare, Leoreanu a răspuns:
„Sigur că, având un război la graniţă, trebuie să fii pregătit, trebuie să fii în permanentă în legătură cu aliaţii, cu partenerul strategic, astfel încât niciodată să nu fi luat prin surprindere. În momentul de faţă, personal, nu cred că avem o problemă iminentă, dar, aşa cum spuneam, întotdeauna trebuie să-ţi faci temele la timp, nu în momentul în care apare o anumită situaţie să reacţionezi intempestiv sau emoţional. Lucrurile trebuie aşezate într-o matrice funcţională astfel încât să parcurgem toate etapele foarte responsabil, foarte decent, dar, în acelaşi timp, şi solidar cu problemele pe care le avem în faţă”, a adăugat deputatul Laurențiu Leoreanu.
El a amintit că de a lungul timpului pregătirea populaţiei s-a făcut şi în sistem voluntar.
„În acest context, sigur că niciodată nu putem spune că depăşim o anumită limită a normalităţii dacă vom putea creiona un cadru normal pentru a pregăti populaţia şi la nivel informativ şi la nivel aplicativ, dar în zona aceasta în care am spus – a decenţei şi cu maximum responsabilitate. Vedem exact ce propuneri sunt şi noi acolo putem veni cu amendamente, astfel încât să scoatem un produs legislativ cât mai bun”, a menționat Laurențiu Leoreanu.
Pe de altă parte, ministrul apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunțat, luni, că „Polonia trebuie să se pregătească urgent pentru război”. În cadrul unui interviu acordat pentru publicația „Super Express”, ministrul polonez a fost întrebat dacă el crede că este posibil ca Rusia să invadeze și Polonia.
„Mă aştept la orice scenariu şi le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al apărării în situaţia în care ne rgăsim astăzi”, a răspuns ministrul Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.
Ministrul polonez a mai menţionat că ministerul pe care-l conduce a început să facă paşi concreţi pentru a se pregăti pentru ameninţarea despre care a vorbit, examinând inclusiv lacunele în aprovizionarea armatei cu echipamente militare.
Reamintim că Germania, Olanda și Polonia au semnat marți, la Bruxelles, prin intermediul miniștrilor apărării, un acord menit să reducă birocrația care împiedică deplasarea transfrontalieră rapidă a trupelor și armelor de-a lungul unuia dintre principalele coridoare care duc de la Marea Nordului la flancul estic al NATO, după cum a relatat RostOnline.