Connect with us

Pădurile de la Romsilva, pas cu cu pas, către …Austria

Prin ultimele mutări administrative de la Regia Națională a Pădurilor-Romsilva și faptul că de câțiva ani se menține o conducere provizorie de patru luni cu două luni, se pregătește terenul pentru „măritarea” acestei regii către …Austria.

Prin numirea lui Ilie Sârbu ca membru în Consiliul de Administrație la Regia Națională a Pădurilor (RNP)-Romsilva se închide cercul jocurilor de interese „țesute” în pădurile din România de către compania austriacă Holzindustrie-Schweighofer, redenumită, mai nou, HS Group.

Mai bine de 20 de ani, compania austriacă a ras și tocat pădurile României după bunul plac, iar acum, va încerca să profite de agitația electorală din acest an și să pună la cale un aranjament incredibil. Potrivit informațiilor furnizate de către băieții cu ochii roată, compania austriacă va prelua, atenție, managementul Regiei Naționale a Pădurilor, pentru cel puțin 20 de ani. Trebuie precizat că la data de 31.12.2018, suprafața fondului forestier proprietate publică a statului, administrată de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva era de 3.135.927 ha.

Să fie doar coincidențe și doar întâmplări?

Întâmplător sau nu, în calitate de ministru al agriculturii, Ilie Sârbu a fost cel care a coordonat elaborarea și a semnat adoptarea Ordonanței de Urgență (OUG) nr. 71/2002 (devenită apoi Legea 654/2002), care a creat cadrul instituțional prin care Regia Națională a Pădurilor- Romsilva putea încheia contracte preferențiale, pe termen lung, cu operatori economici, pentru volume mai mari de 200.000 mc/anual.

La vremea respectivă modificarea legislativă a fost efectuată pentru „a convinge” Schweighofer „să investească” în România, ceea ce s-a și întâmplat, oficial, câteva luni mai târziu. Tot întâmplător sau nu, primul contract de exploatare masă lemnoasă a fost încheiat de compania austriacă cu Direcția Silvică Suceava, condusă la aceea vreme de Gheorghe Flutur. Poate că nu este deloc întâmplător și faptul că de ani buni director economic la Romsilva este omul lui Flutur- Vasile Rusu.

De asemenea, nu trebuie omis că de vreo trei ani Romsilva are un consiliu de administrație provizoriu, iar la conducerea regiei s-au perindat până acum, cu patru luni și două luni, vreo trei-patru directori. De ce oare? Poate totuși, chiar dacă este an electoral, Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) va stopa această afacere, deși investitorii austrieci de la Schweighofer au avut și au mare trecere la Palatul Cotroceni. Să fie oare cedarea managementului Romsilva către Schweighofer, cardul României de intrare în Schengen?

Articolele cu dedicație din OUG 71/2002 pentru Schweighofer

 Art. 1. (1) Regia Naţională a Pădurilor, în calitatea sa de administrator al fondului forestier aflat în proprietatea publică a statului, este abilitată să încheie contracte pe termen lung pentru asigurarea vânzării masei lemnoase pe picior cu agenţii economici care au activitate în domeniul prelucrării lemnului în produse finite.

(2) Contractele prevăzute la alin. (1) se încheie între Regia Naţională a Pădurilor şi agenţii economici care au dobândit acest drept prin licitaţie publică, pentru volume minime de 20 mii m3/an/agent economic şi pentru o perioadă de minimum 3 ani şi maximum 10 ani.

Art. 4. (1) Volumul de masă lemnoasă ce poate face obiectul contractelor pe termen lung este de maximum 20,0 milioane m3, pentru o perioadă de 10 ani, fără a se exploata anual în acest scop mai mult de 20% din volumul maxim de masă lemnoasă cu destinaţie industrială stabilit prin hotărâre a Guvernului.

Facebook