Șeful APIA a fost dat în vileag: A oprit discreționar plățile pentru stuf și a acceptat plăți doar pentru firmele de casă ale baronului Stănescu
În timp ce specialiștii se plâng că Delta Dunării riscă să se transforme exclusiv în stufăriș, din cauza faptului că această plantă extrem de invazivă nu este recoltată, șeful din partea PNL al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face ceea ce unii numesc abuz în serviciu. Concret, Ionuț Lupu a oprit cu de la sine putere plata unor fonduri destinate agricultorilor pe motiv că firmele care ar fi trebuit să primească banii europeni ar fi controlate de fiul lui Paul Stănescu.
Însă, în timp ce unele firme nu și-au primit banii oferiți de lege din cauza intervenției directe a șefului APIA, altele au conturile alimentate cu bani europeni pentru recoltarea stufului. ”Lupu’” pus paznic la APIA a decis ca două firme, la care s-a dovedit că fiul secretarului general al PSD nu mai este acționar, să nu primească niciun cent. Practic, ceea ce e permis pentru unii este interzis pentru alții, cu puterea șefului APIA.
Cele două firme pe care Lupu a pus ochii au primit avizul Centrului Judeţean Tulcea din cadrul Agenţiei de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură, însă banii au fost blocați. Nu același lucru s-a întâmplat în cazul altor firme, care se ocupă tot cu recoltatul stufărișului și pentru care APIA a livrat subvențiile.
Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Bogdan Bulete, a reamintit legalitatea ca firmele cărora Lupu nu vrea să le acorde subvențiile sunt îndreptățite să primească banii. ”Cele două societăţi care au solicitat Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) subvenţie pentru recoltarea stufului din Deltă au permise de recoltare a resursei vegetale şi autorizaţie de mediu pentru comercializarea acesteia”, a precizat Bulete pentru AGERPRES.
Lupu, fermier cu 4.000 de hectare în administrare și fost șef de asociație de creștere a bovinelor, este acuzat că a ajuns ilegal șef la APIA. El a ajuns la conducerea agenției la numai 8 zile de la transferul în instituție, după ce fusese consilier parlamentar în cadrul Cancelariei Președintelui Senatului, nimeni altul decât Nicolae Ciucă. Totdată, trebuie precizat că Ionuț Lupu este și membru PNL.
„Recoltatul stufului este o activitate tradiţională, se desfăşoară în beneficiul localnicilor, iar exploatarea în scop comercial a stufului e făcută de localnici. Această activitate asigură echilibrul ecologic. De la an la an, luciile de apă se restrâng, pentru că această resursă regenerabilă rămâne nerecoltată, iar acum sunt zone în care 90% din suprafaţa unui lac este acoperită de stufărişuri. În prezent, din cauza diminuării capacităţilor de recoltare, cât şi a dificultăţilor de desfacere, cantităţile de stuf recoltate în RBDD sunt cu mult sub nivelul potenţialului recoltabil efectiv. Este recomandat să se adopte o politică de promovare a utilizării pe plan local a acestei resurse în cât mai multe direcţii pentru a impulsiona recoltarea ei anuală pe întreg teritoriul RBDD. Acest proces ar îmbunătăţi calitativ stufărişurile atât pentru exploatare, cât şi pentru o parte din biodiversitate.”, a mai spus guvernatorul Rezervaţiei, Bogdan Bulete, pentru sursa citată. De altfel, cele două firme pentru care șeful APIA a intervenit pentru a le fi blocată furnizarea subvențiilor sunt din Tulcea.