Ursula ține în brațe cartoful fierbinte din agricultură
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat joi dialogul strategic privind viitorul agriculturii.
Este un nou forum mandatat să modeleze o viziune comună asupra viitorului sistemului agricol şi alimentar al UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Dialogul strategic a fost anunţat de şefa CE în discursul său din 2023 privind starea Uniunii.
Vor fi abordate provocările şi oportunităţile ridicate de participanţii la dialog privind numeroase aspecte.
E vorba despre un nivel de trai echitabil pentru fermieri şi comunităţile rurale, sprijinirea agriculturii.
Sunt vizate, de asemenea, exploatarea oportunităţilor oferite de cunoaştere şi de inovarea tehnologică şi promovare într-o lume competitivă.
Prof. Peter Strohschneider a fost numit preşedinte, pe baza experienţei sale, în special în calitate de preşedinte al „Comisiei pentru viitorul agriculturii” a Guvernului federal german.
Dialogul strategic reuneşte principalele părţi interesate din întregul lanţ agroalimentar.
E vorba de fermieri, cooperative, întreprinderi agroalimentare şi comunităţi rurale.
De asemenea sunt chemate organizaţii neguvernamentale şi reprezentanţi ai societăţii civile, instituţii financiare şi mediul academic.
Vor fi organizate după reuniunea de lansare, care va avea loc în prima jumătate a anului 2024, o serie de reuniuni tematice.
Consiliul şi Parlamentul European vor fi implicate în acest proces.
Preşedintele, profesorul Strohschneider, va informa periodic şi va face schimb de opinii cu ambele instituţii cu privire la dialog.
Dialogul urmăreşte să încurajeze crearea de noi soluţii şi să creeze o viziune comună pentru viitorul sectorului agricol şi alimentar al UE până în vara anului 2024.
Preşedintele, în colaborare cu participanţii la dialog, va defini formatul exact al concluziilor.
„A sosit momentul să ajungem la un nou consens privind alimentaţia şi agricultura în rândul fermierilor, al comunităţilor rurale şi al tuturor celorlalţi actori din lanţul agroalimentar al UE.
Fermierii şi industria alimentară din UE le oferă cetăţenilor noştri alimente sănătoase şi de înaltă calitate şi aduc o contribuţie centrală la economia noastră, în special în zonele rurale.
De asemenea, ei depun un efort enorm pentru a contribui la tranziţia noastră colectivă verde şi la cea digitală.
Dar, în acelaşi timp, ele se confruntă cu o gamă largă de provocări, de la schimbările climatice la inflaţie, la impactul volatil al pieţei.
Prin acest dialog strategic, creăm un forum pentru a oferi o viziune clară pentru viitor, în beneficiul tuturor”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.