Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu sau Vladimir Ghika, în manualele școlare? Germina Nagâț (CNSAS), răspuns șocant: Lista exemplelor NU trebuie să se rezume la martiri sau la eroii din închisori. Poate în felul ăsta, unii tineri ar fi mai puțin expuși la intoxicări
Istoria comunismului devine materie obligatorie la liceu, din 2025, însă important este ce anume vor învăța elevii la școală despre istoria recentă a României.
Un semnal în acest sens a venit deja dinspre Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).
Într-un interviu pentru Presshub, Germina Nagâț, membră în CNSAS, a făcut o serie de declarații șocante pe această temă, considerând că există riscul ca nume precum Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu sau Vladimir Ghika să fie considerate „cazuri extreme” de către adolescenții de azi.
Întrebată fiind dacă istoria rezistenței anticomuniste, cu nume ca Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu sau Vladimir Ghika, care au murit în închisori pentru convingerilor lor, ar trebui să ofere tinerilor și modele de conduită, Germina Nagâț a răspuns:
„Sigur că da, însă cred că lista exemplelor nu trebuie să se rezume la martiri sau la eroii din închisori. Există riscul să fie considerate „cazuri extreme” și de aceea mai puțin realiste sau verosimile pentru adolescenții de azi.
Personal, aș prefera să văd în manuale exemple de muncitori sau de țărani care s-au opus comunismului, nu doar în primele două decenii după instalarea lui, ci și în „epoca de aur”, care e un nesecat izvor de falsuri și de omisiuni tendențioase în mass media. Poate în felul ăsta măcar unii tineri ar fi mai puțin expuși la intoxicări.”