În apărarea valorilor naționale
Orice luptă pentru suveranitate, credință și neam este etichetată de către inamicii acestor valori naționale ca fiind în favoarea Rusiei.
Cu atât mai mult, dacă cei care duc această luptă sunt în politică, ei devin ținta unor atacuri permamente și false etichetări, care variază de la putinist și comunist, până la legionar și anti-european.
Nici Biserica nu scapă de aceste atacuri, o declarație a purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române privind condamnarea homosexualității fiind imediat etichetată de către un activist LGBT ca fiind în favoarea Moscovei.
Așa se întâmplă și în cazul lui Claudiu Târziu, acuzat în ultimii ani că este un susținător al Rusiei, chiar dacă liderul AUR a condamnat Rusia în nenumărate rânduri, inclusiv de la tribuna Parlamentului. Mai mult, condamnarea Rusiei nu viza doar invazia din Ucraina, ci și aspecte care țin direct de țara noastră, cum ar fi tezaurul României aflat la Moscova sau posibilitatea înființării de școli pentru românii care trăiesc în Rusia.
În acest context, prezentăm în cele ce urmează o cronologie a celor mai importante declarații făcute de Claudiu Târziu în favoarea valorilor naționale și de condamnare a Rusiei.
8 octombrie 2020
Încă din toamna anului 2020, când acuzațiile că AUR ar fi pro-rus începuseră deja să invadeze spațiul public, Claudiu Târziu a explicat de ce naționaliștii români nu pot fi filo-ruși.
„În interbelic, naționaliștii români erau considerați coloana a cincea germană, pentru că Germania era naționalistă. Astăzi, naționaliștii români sînt acuzați că sînt coloana a cincea rusă, pentru că Rusia este naționalistă.
În interbelic, Germania, condusă de naționaliști de stînga (că asta e nazismul), era aliată cu Rusia, condusă de internaționaliști de stînga (bolșevicii). Astăzi, Germania, condusă de internaționaliști de stînga (pretinși de dreapta, la derută, dar urmînd neabătut ideologia stîngii), este aliată cu Rusia, condusă de naționaliști de stînga (care i-au făcut icoană lui Stalin și se închină la „moaștele” lui Lenin).
Alianța ruso-germană a dus, în interbelic, la ciopîrțirea teritoriului național românesc. Astăzi, alianța ruso-germană face aproape imposibilă recuperarea Basarabiei. În prima parte a celui de-al doilea război mondial, naționaliștii români au recuperat în parte teritoriile răpite României, pe fondul rupturii alianței ruso-germane și a alierii României cu Germania. În a doua parte a războiului, naționaliștii români au eliberat și restul teritoriului național, sub efectul alierii cu Rusia.
După război, internaționaliștii români de stînga (comuniștii, cei mai mulți veniți pe tancurile rusești) au renunțat la o parte din teritorii naționale furate de Rusia, pe fondul intrării României în blocul statelor sovietice, deci în sfera de influență a noului imperiu rus, URSS.Astăzi, România, condusă de internaționaliști de stînga este aliată (și) cu Germania, în cadrul UE. Și are înghețate relațiile cu Rusia, din pricina căreia avem două state românești în loc de unul, iar alte părți ale României sînt în posesia Ucrainei.Avînd în vedere istoria sumarizată mai sus și idealul național al reîntregirii, naționaliștii români nu pot fi nici filo-ruși, nici filo-germani, nici în slujba unora, nici a celorlalți, ci trebuie să lucreze la și aștepte să se producă ruptura alianței germano-rusă, pentru ca, beneficiind de alianța României (și) cu Germania, să încerce să recupereze teritoriile naționale ce ne-au fost luate cu forța. Iată de ce acuzația că „AUR – Alianța pentru Unirea Românilor este cu Rusia” este o prostie pură și simplă. Iar cei care o cred nu pot fi, iertați-mă, decît proști sau trădători.”
Sursa: https://claudiutarziu.ro/de-ce-nationalistii-romani-nu-pot-fi-filo-rusi/
28 martie 2021
În primăvara anului 2021, senatorul Claudiu Târziu, în calitate de președinte al Comisiei pentru comunitățile de români de pretutindeni, a adresat o interpelare ministrului de Externe de atunci, Bogdan Aurescu, privind restituirea Tezaurului României la Moscova (peste 93 de tone de aur) și alte bunuri românești depuse la Moscova.
12 iulie 2021
În vara anului 2021, Claudiu Târziu făcea o declarație publică pe tema ieșirii Republicii Moldova din CSI.
„Principalele așteptări ale votanților unioniști sînt trei:
Retragerea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI). În acest sens, de îndată ce noul Parlament va fi constituit, atît majoritatea parlamentară, cît și președintele Maia Sandu, care dispune de dreptul de inițiativă legislativă, pot iniția oficial procedurile de denunțare a Acordului de constituire a CSI și retragerea Republicii Moldova din toate structurile imperiale de substituție. Ca semnatară a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova nu mai poate rămîne în CSI.Demararea procedurii de modificare a articolului 13 din Constituția Republicii Moldova în sensul introducerii sintagmei ”limba română” în locul sintagmei actuale ”limba moldovenească”, în acord cu Declarația de Independență a Republicii Moldova din 27 august 1991 și Hotărîrea Curții Constituționale nr. 36 din 5 decembrie 2013.Retragerea acordului guvernamental pentru funcționarea la Chișinău a reprezentanței concernului rus de stat Sputnik (fosta Vocea Rusiei și RIA Novosti), care desfășoară o activitate intensă de propagandă și dezinformare în întreg spațiul românesc și reprezintă un element de amenințare hibridă venită dinspre Rusia la frontiera de răsărit a Uniunii Europene și a NATO în condițiile schimbării dramatice a mediului de securitate regională”, declara, în iulie 2021, senatorul Claudiu Târziu.
21 noiembrie 2021
Câteva luni mai târziu, în cadrul emisiunii „Selectiv”, Claudiu Târziu a vorbit despre poziția AUR față de Rusia.
„Oricărui partid patriotic și creștin trebuie să i se pună anumite etichete. Așa că ne-au făcut de la fasciști și legionari, până la filo-ruși. Ne-au spus de ruși, fiindcă trebuia să fie ceva rău, ceva cu adversarii istorici ai românilor, ceva cu securiștii..”, a explicat atunci Claudiu Târziu.
Sursa: https://jurnalist.ro/claudiu-tarziu-dezvaluiri-despre-relatia-aur-cu-rusia/
26 noiembrie 2021
În toamna anului 2021, senatorul Claudiu Târziu solicita Ministerului Afacerilor Externe (MAE) un punct de vedere privind privind posibilitatea înființării de școli românești pentru cei peste 150.000 de români din Rusia.
Într-o interpelare adresată ministrului Afacerilor Externe, senatorul Claudiu Târziu semnala situația românilor care trăiesc în Federația Rusă în orașe pentru Moscova, Sankt Petersburg, Iakuțk, etc și pentru care nu există instituții de învățământ românești.
Sursa: https://www.rostonline.ro/2021/11/senatorul-claudiu-tarziu-aur-cere-deschiderea-de-scoli-romanesti-pentru-cei-peste-150-000-de-romani-din-rusia/
24 februarie 2022
În februarie 2022, liderul AUR, Claudiu Târziu, a condamnat fără echivoc invazia armată a Ucrainei, în urma ofensivei ordonate de președintele Rusiei, Vladimir Putin.
„Ofensiva militară ordonată azi de Vladimir Putin în Ucraina pune în pericol securitatea și pacea întregii Europe. Condamn invazia armată a Ucrainei și a oricărui alt stat suveran și independent. Forța armelor nu va aduce prețuri mai mici la alimente, energie și o viață mai bună pentru ruși, ucraineni sau alți oameni de rînd din această parte de lume”, declara atunci Claudiu Târziu.
Sursa: https://www.rostonline.ro/2022/02/copresedintele-aur-claudiu-tarziu-condamn-invazia-armata-a-ucrainei-forta-armelor-nu-va-aduce-preturi-mai-mici-la-alimente-energie-si-o-viata-mai-buna-pentru-oameni/
26 februarie 2022
Senatorul Claudiu Târziu a criticat, la sfârșitul lunii februarie 2022, decizia lui Vladimir Putin privind recunoașterea independenței celor două regiuni din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, spunând că prin aceasta Rusia încalcă norme elementare ale dreptului international.
„Recunoașterea celor două auto-proclamate republici separatiste și ordinul de intrare a unor trupe deghizate ipocrit în forțe de menținere a păcii se înscriu în seria actelor revizioniste ale Federației Ruse, după invadarea Georgiei și anexarea ilegală a Crimeei. Nesancționarea și de această dată a Rusiei ar fi injustă, contrară spiritului și literei acordurilor de la Minsk și dreptului internațional. Deși poate părea că diplomația a eșuat, pledăm pentru căutarea energică a unei soluții pe calea pașnică a dialogului și negocierilor. Salutăm orice măsuri ce vor fi de natură să ducă la dezescaladarea conflictului și revenirea cât mai grabnică la normalitate”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu.
Sursa: https://www.rostonline.ro/2022/02/copresedintele-aur-claudiu-tarziu-reactie-la-decizia-lui-putin-privind-ucraina-rusia-incalca-norme-elementare-ale-dreptului-international-si-dinamiteaza-sansele-pacii-in-regiune/
Nu-mi plac dictatorii!
4 martie 2022
Senatorul Claudiu Târziu, a transmis, pe Facebook, un mesaj fără echivoc privind relația României cu Rusia, atât în contextul războiului din Ucraina, cât și din perspectiva istoriei relațiilor dintre cele două țări, amintind de solicitări precum returnarea tezaurului României aflat la Moscova sau acordarea unor despăgubiri și compensații pentru consecințele pactului Ribbentrop – Molotov.
„Frați români, nu-mi plac dictatorii! Opțiunea mea pro-democratică este veche, definitivă, fără rezerve.
Ca jurnalist, timp de aproape trei decenii, am fost parte a “celei de-a patra puteri”, convins fiind că libertatea de conștiință și libertatea de exprimare, avînd adevărul la temelie, susțin structura de rezistență a oricărei societăți democratice.
Ca lider politic, fac tot ce îmi stă în putere și pricepere să reprezint cu demnitate și fermitate aceeași convingere. În România trebuie să domnească numai legea. Dar nu în absența legii morale.
Cele trei puteri din stat, legislativă, executivă și judecătorească, să fie separate și să se controleze una pe cealaltă. Drepturile și libertățile trebuie să fie respectate permanent.
Iar de resursele naționale se cuvine să beneficieze toți românii, indiferent de opțiunile lor politice, sau de diferențele religioase, etnice și culturale dintre ei.
Un democrat autentic este alergic la toate formele de autoritarism și reacționează prompt la fiecare derapaj dictatorial. De aceea, atît în acțiunile mele civice, cît și ca om politic, am reacționat de fiecare dată contra încălcării regulilor democrației.
Pe de altă parte, sunt un iubitor de dreptate și un cunoscător al istoriei noastre. Din toate aceste motive, nu pot simpatiza regimul de la Kremlin, nu pot fi îngăduitor cu dictatura lui Vladimir Putin, nu mă las păcălit de jocul lui cu aparențe de creștinism și suveranism, nu găsesc nici o justificare pentru războiul pe care l-a declanșat contra Ucrainei și, în general, nu cred că el se află de partea rezistenței contra globalismului nivelator și secularist.
Pe cînd eram jurnalist și activist civic, am scris și vorbit în numeroase ocazii despre datoriile istorice ale Rusiei față de România și despre imposibilitatea normalizării relațiilor dintre cele două state pînă cînd dosarele litigioase dintre ele nu vor fi rezolvate.
Ca om politic, nu voi avea odihnă pînă cînd aceste dosare nu vor fi soluționate.
Cred că e nevoie de dezghețarea relațiilor dintre România și Rusia, admit necesitatea unei bune colaborări dintre România și Rusia, sînt gata să pun umărul în acest sens, dar numai după ce Rusia va da dovada că și ea vrea toate acestea.
Iar un început ar fi prin a trimite la București un ambasador respectuos cu România și deschis la dialog, cu mandat să repare ce a stricat actualul ambasador.
Continuarea firească: Tezaurul românesc aflat în Rusia să fie returnat urgent.
Apoi, Rusia să-și retragă trupele din Transnistria și susținerea pentru regimul ilegitim și criminal de la Tiraspol.
Să contribuie la demilitarizarea și decriminalizarea zonei și să permită democratizarea acestei regiuni din componența Republicii Moldova, care nu se mai află sub autoritatea de facto a celui de-al doilea stat românesc.
Federația Rusă este moștenitoarea legală a URSS și, în această calitate, trebuie să ofere despăgubiri și compensații pentru consecințele pactului Ribbentrop – Molotov pe care România le suportă pînă astăzi.
În calitate de lider al partidului AUR – Alianța pentru Unirea Românilor – vă garantez că aceasta este poziția de la care nu ne vom abate.
Toți cei care îndrăznesc să ne acuze de filo-putinism, de acțiuni pro-Rusia, de sprijinirea unei dictaturi, de trădare a interesului național sînt chemați să susțină dezideratele pe care le-am exprimat mai sus în privința relațiilor dintre România și Rusia.
Dacă nu o fac, înseamnă că ei sînt de partea răului încarnat de Putin, că ei trădează interesul nostru național, că ei se pun în slujba unor puteri străine!
Și că discursul lor contra noastră este o încercare de a masca această realitate și, totodată, de a slăbi forțele naționale românești. Dumnezeu să ne ajute!”, a transmis Claudiu Târziu.
Sursa: https://www.rostonline.ro/2022/03/copresedintele-aur-senatorul-claudiu-tarziu-nu-mi-plac-dictatorii-drepturile-si-libertatile-trebuie-sa-fie-respectate-permanent/
7 februarie 2023
La începutul anului 2023, senatorul Claudiu Târziu explica, la TVR Info, că „Rusia a intervenit în Ucraina în mod barbar, fără nicio legitimitate.” În Ucraina mor europeni, să nu uităm asta! – a subliniat Târziu. Potrivit acestuia, Rusia are o mentalitate imperialistă, care o subjugă, iar, în virtutea acestei mentalități, Moscova face destul de ușor abstracție de propriile pierderi din rândul militarilor și încă poate irosi resurse într-un război de durată, în care Rusia are chiar o tradiție.
Sursa: https://www.rostonline.ro/2023/02/claudiu-tarziu-presedinte-cnc-aur-pentru-a-ne-apara-tara-si-cetatenii-trebuie-sa-facem-tot-posibilul-sa-nu-intram-in-conflictul-din-ucraina/
14 martie 2023
Tot atunci, Claudiu Târziu a transmis o scrisoare deschisă către președintele Zelenski, în care explica că România și românii au dovedit o solidaritate exemplară cu poporul ucrainean în războiul nejustificat și neprovocat purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei începând cu 24 februarie 2022.
Sursa: https://partidulaur.ro/claudiu-tarziu-aur-scrisoare-deschisa-catre-presedintele-zelenski/
28 februarie 2023
În februarie 2023, în ședința comună a Parlamentului, senatorul Claudiu Târziu a reiterat poziţia AUR de condamnare categorică a agresiunii ruse împotriva Ucrainei.
„Erasmus din Rotterdam a atras atenția, acum peste 500 de ani, asupra ”Elogiului nebuniei” pe care îl practica societatea din vremea lui.
Să nu cădem în ispita de a face azi un elogiu războiului. Căci războiul este nebunie! De aceea, reiterez poziția AUR, exprimată în dese rânduri, de condamnare categorică a agresiunii Ruse împotriva Ucrainei.
Și totodată remarc că nici o parte implicată în conflict nu a evitat războiul.
Or statele au printre sarcinile lor principale păstrarea păcii.
Căci politicienii declanșează războaiele, soldații le poartă, iar popoarele le suferă.
Prin urmare, AUR va fi mereu de partea popoarelor care suferă și se va opune tuturor agresiunilor. Dar, atenție!, agresiunile nu sunt doar militare.
În egală măsură, vom respinge agresiunile împotriva minorităților etnice de pe teritoriul unui stat, agresiunile împotriva mediului și agresiunile economice, indiferent de motivele care le-au determinat.
Nu putem asista nepăsători, de pildă, la procesul de asimilare forțată la care au fost supuși pe timp de pace și sunt supuși pe timp de război românii din Ucraina.
Cum nu putem ignora că Ucraina amenință să distrugă întreaga Deltă a Dunării pentru interesele ei comerciale și militare.
Revenind la război, atacul Rusiei asupra Ucrainei nu este decît o altă fază a războiului de expansiune dus de ruși împotriva unor state independente, început în 1992, în zona Transnistreană a Republicii Moldova.
Legat de acel conflict, rămas înghețat pînă azi, vă amintesc că între Rusia și Ucraina a existat un Acord de tranzit de trupe, armament și muniție pe teritoriul ucrainian spre zona Transnistreană. Acord care nu a fost denunțat de Ucraina decît abia în 2015, la un an după anexarea Crimeii de către Rusia.
Astăzi, Ucraina este ea însăși victimă a poftelor expansioniste și intereselor militare și economice ale Rusiei.
În spiritul valorilor europene, nu putem fi decît de partea Ucrainei.
Dar ar fi de așteptat ca Ucraina să prețuiască solidaritatea și ajutorul nostru și să ne răspundă simetric.
Ucraina trebuie să se dovedească un vecin bun, așa cum noi ne dovedim.
Și poate începe chiar de azi”, declara, în Parlamentul României, senatorul Claudiu Târziu.
Gabi NICOLAU