facebook
Connect with us

Cristian Plută și alte trei persoane, printre care și managerul Spitalului Colentina, au fost reținute în dosarul de mită de la Administrația Spitalelor București

Cristian Plută și alte trei persoane, printre care și managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, au fost reținute în dosarul de mită de la Administrația Spitalelor București. Un alt suspect a fost plasat sub control judiciar.

Reamintim că procurorii DNA au descins luni dimineață la Administrația Spitalelor București. În dosar sunt vizate persoane din conducerea instituției pentru acuzații de luare de mită, una dintre persoane fiind directorul general adjunct Cristian Plută.

Acestea ar fi primit mită în două tranșe, o dată 20.000 de euro, a doua oară peste 300.000 de lei pentru acordarea de contracte de achiziții.

Denunțătoare în dosarul DNA este Oana Gabriela Sivache, chiar directoarea Administrației Spitalelor București, potrivit informațiilor G4Media. Denunțul privește mai multe persoane cu funcție de conducere din ASSMB, mai multe firme de construcții și un manager de spital, potrivit surselor citate.

Oana Gabriela Sivache a fost numită la conducerea instituției subordonate Primăriei București cu sprijinul USR, pentru a înlocui vechea conducere din mandatul Gabrielei Firea.

Procurorii susțin că Plută Cristian, în calitate de director general și ulterior director adjunct al Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, ar fi primit în 19 iunie de la George Mirel Cristescu suma de 20.000 euro pentru că l-a sprijinit pe acesta să devină manager interimar la Spitalul Colentina din București. DNA susține că intermediar în afacere a fost Silviu Stăncilă.

În plus, procurorii îl acuză pe Cristian Plută că ar fi primit peste 300.000 de lei de la Alexandru-Paul Dumitru, reprezentant al companiei SC PALEX CONSTRUCTII INSTALATII SRL, sume corespunzătoare procentului de 5% din valoarea facturilor plătite de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București în baza Acordului cadru între ASSMB și asocierea ALPHA MAX BUILD-AVISION STRATEGY CONSULTING pentru lucrări de construcții.

O altă acuzație adusă de DNA e că în august 2023, Cristian Plută ar fi transmis caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENȚĂ TIP P1” lui Gheorghe Tomescu, administratorul firmei Fire&Rescue Servicesa SRL pentru ca această companie să fie favorizată pentru câștigarea licitației publice.

Facebook