facebook
Connect with us

Ungaria nu participa la livrarile de munitie catre Ucraina

Ungaria nu participa la livrarile de munitie catre Ucraina, dar in acelasi timp nici nu impiedica celelalte tari ale Uniunii Europene sa faca acest lucru, prin urmare, guvernul maghiar aplica in aceasta privinta procedura abtinerii constructive, a declarat ministrul ungar de externe si al comertului exterior, Peter Szijjarto, luni, la Bruxelles, potrivit hirado.hu.

La conferinta de presa sustinuta in pauza sedintei Consiliului de Afaceri Externe din cadrul Uniunii Europene, seful diplomatiei ungare a relatat ca pe ordinea de zi s-au aflat doua propuneri cu privire la cresterea livrarilor de arme. Potrivit primei propuneri, din Instrumentul European pentru Pace ar urma sa se aloce o finantare de un miliard de euro pentru ca statele membre sa aprovizioneze Ucraina cu munitie, din stocurile proprii.

„Ungaria nu livreaza arme pentru acest razboi si nici nu o va face, noi vrem pace. In acelasi timp, nu ii impiedicam pe ceilalti sa faca ce vor ei in aceasta privinta”, a spus politicianul maghiar.

Contributia Ungariei la Instrumentul European pentru Pace este de 1%, adica aproximativ zece milioane de euro, suma care la cererea Ungariei va fi folosita pentru consolidarea stabilitatii Balcanilor de Vest si reducerea presiunii migratiei, a adaugat Szijjarto.

Cea de-a doua propunere se refera la faptul ca UE ar trebui sa predea celor de la Kiev si o cantitate cat mai mare din munitia care a fost procurata in comun, tot in valoare de un miliard de euro.

„Ungaria nu participa nici la asta, noi nu cumparam munitie pentru a o trimite in Ucraina. Si aici vom apela la instrumentul abtinerii constructive si vom cere ca suma de aproximativ zece milioane de euro care ni se cuvine din contributie sa fie utilizata pentru sustinerea stabilitatii Balcanilor de Vest si reducerii presiunii migratiei”, a spus ministrul ungar de externe.

„Noi credem, si in continuare, ca nu de livrari de arme este nevoie, ci de pace – cat mai curand posibil, iar pentru asta este nevoie de incetarea focului si de negocieri de pace”, a conchis Peter Szijjarto.

Potrivit oficialului ungar, la Bruxelles inca mai domina o atmosfera de razboi, iar presiunea asupra tarilor care vorbesc despre pace tot creste, insa guvernul maghiar stie ca singura modalitate de a salva vieti omenesti este calea diplomatiei, asadar este perseverent in privinta reprezentarii intereselor nationale si a sustinerii cauzei pacii.

„Nu conteaza presiunea care va fi exercitata asupra noastra in perioada urmatoare, noi vom reprezenta in continuare cauza pacii. Ca parte a majoritatii globale, noi vom sustine pacea”, a subliniat Szijjarto.Ministrul a abordat si problema privarii de drepturi a minoritatii maghiare din Ucraina, subliniind ca a atras de multe ori atentia colegilor sai asupra acestui aspect, insa a fost in zadar.

Peter Szijjarto a subliniat ca i-a cerut inaltului reprezentant al Uniunii Europene responsabil pentru afaceri externe si politici de securitate, Josep Borrell, ca atunci cand comunitatea comunica in mod oficial cu partenerii ucraineni despre integrare, sa se precizeze in mod clar ca respectarea drepturilor minoritatilor nationale este una dintre cele mai fundamentale valori europene.

„Este, totusi, inacceptabil ca in timp ce copii si elevi ucraineni au fost primiti in 1300 de scoli si gradinite din Ungaria, in baza legislatiei ucrainene actuale, 99 de scoli generale si licee din Ucraina Subcarpatica sunt amenintate cu inchiderea de la 1 septembrie”, a specificat ministrul.

„Am subliniat, de asemenea, ca pozitia maghiara in ceea ce priveste procesul de integrare al Ucrainei va fi determinata in principal de respectarea de catre Ucraina a drepturilor minoritatii nationale maghiare si de restituirea drepturilor pe care maghiarii le-au avut deja inainte de 2015”, a mai spus Peter Szijjarto.

Facebook