facebook
Connect with us

Jens Stoltenberg: Xi Jinping trebuie să dialogheze în mod direct cu Volodimir Zelenski

China trebuie să dialogheze „în mod direct” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dacă vrea ca planul său de pace să fie luat în serios, a susţinut marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează Agerpres.

Declarația a venit în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping s-au reunit marţi, la Moscova, pentru noi discuţii despre conflictul din Ucraina şi consolidarea relaţiilor strategice dintre ţările lor. Putin s-a declarat pregătit să discute despre o iniţiativă chineză vizând încetarea conflictului din Ucraina, pe baza unui document publicat în februarie de Beijing.

„Îi revine Ucrainei să decidă care sunt condiţiile acceptabile pentru orice soluţie paşnică”, a afirmat Stoltenberg într-o conferinţă de presă organizată marţi, la Bruxelles, cu ocazia prezentării raportului anual al NATO pentru 2022.

„China trebuie să înţeleagă punctul de vedere al Ucrainei şi să dialogheze direct cu preşedintele Zelenski. Orice soluţie de pace pentru Ucraina trebuie să se bazeze pe respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei. O încetare a focului sau orice soluţie care nu respectă suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei nu va fi decât un mijloc de a îngheţa războiul şi de a-i permite Rusiei să-şi reconstituie forţele şi să atace din nou. Aceea nu va fi o pace justă şi durabilă”, a subliniat el. Stoltenberg a spus că raportul anual NATO nu consideră China un adversar.

„Noul concept strategic adoptat de Alianţă la Summitul de la Madrid din iunie 2022 identifică Rusia ca ameninţarea cea mai importantă pentru securitatea noastră, alături de terorism, şi indică în mod clar că pentru interesele, securitatea şi valorile noastre China este o provocare”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Facebook