facebook
Connect with us

Un crescător de animale a fost turnat la Poliție de vecini pe motiv că are prea mulți porci

Un crescător de animale din județul Vaslui a fost reclamat de vecini la autorități pe motiv că are prea mulți porci în gospodărie, iar animalele nu ar fi crescute în cele mai bune condiții.

Peste micul fermier a descins o echipă formată din polițiști și inspectori ai Direcției Sanitar-Veterinare, care au descoperit 36 de porci la fața locului, informează agrointel.ro.

Proprietarul a fost amendat cu 3.000 de lei și i s-a cerut să ia o serie de măsuri urgente.

„Având în vedere sesizarea telefonică făcută la DSVSA Vaslui în data de 19 februarie 2021, prin care se aducea la cunoștință faptul că într-o exploatație de tip GP, din municipiul Huși, sunt crescute un număr de porcine, fără a fi respectate condițiile de biosecuritate și condițiile de bunăstare a animalelor, o echipă de medici veterinari din cadrul DSVSA Vaslui, coordonată de directorul executiv, dr. Achiricioae Cornel și însoțită de un echipaj de Poliție din cadrul Poliției municipiului Huși, s-a deplasat la fața locului unde au constatat următoarele: exploatația aparține domnului V. G. din municipiul Huși și are codul de exploatație înregistrat la DSVSA Huși”, susțin reprezentanții veterinarilor.

Față de cele constatate, inspectorii DSVSA au dispus mai multe măsuri: exploatația a fost pusă sub Decizie de supraveghere în suspiciune de pesta porcină Africană; după identificarea și înregistrarea porcinelor, proprietarului i se recomandă reducerea efectivului de animale până la un număr adaptat la condițiile din adăpost și totodată amenajarea condițiilor privind respectarea cerințelor de biosecuritate și bunăstare a animalelor.

„În situația în care, pe timpul menținerii Deciziei de supraveghere în suspiciune de pesta porcină Africană, în statusul de sănătate al porcinelor apar modificări (îmbolnăvirea acestora, apatie, lipsa poftei de mâncare) sau mortalitate în rândul acestora, proprietarul de animale are obligația de a anunța de urgență medicul veterinar de libera practică de la Circumscripția Sanitară Veterinară Concesionară de Libera Practică din localitatea Huși și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor Vaslui”, spun reprezentații DSVSA Vaslui.

Astfel de controale vor deveni la ordinea zilei pentru veterinari după ce ordinul Ministerului Agriculturii care permite gospodării de subzistenţă să crească maximum 5 porci, va intra în vigoare, scrie sursa citată.

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

Facebook