facebook
Connect with us

Deși OMS anunță că școlile NU au fost factor de supra-răspândire a virusului Covid, Societatea medicilor de familie din România vrea vaccinarea antigripală a copiilor. Ce spune Federația Asociației de Părinți. Vaccinarea obligatorie este ilegală

    Medicii de familie recomandă vaccinarea antigripală a copiilor, în contextul în care școlile ar putea fi redeschise luna viitoare. Anunțul a provocat deja nemulțumire în rândul părinților care nu concep obligativitatea vaccinării copiilor pentru a fi primiți la școală. Și în timp ce autoritățile bagă cu limba de pantof vaccinarea copiilor, OMS tocmai a anunțat că școlile nu au fost, în mod general, un factor de supra-răspândire a coronavirusului și doar în cazuri excepționale au devenit sursă de transmitere a Covid-19.  Societatea Națională de Medicina Familiei a emis un comunicat în care a subliniat necesitatea imunizării elevilor înainte de 8 februarie, pe motiv că, astfel, s-ar reduce dubla infectare cu gripă și Covid, scrie ziarul Național.  

   

 Pe principiul am rămas pe stoc cu 1,2 milioane de doze de vaccin antigripal – ce facem cu el, autoritățile au activat organizațiile profesionale ale medicilor pentru a impune vaccinarea organizată a copiilor, scrie Național.

  

 Apelul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), deși a vrut să pară independent și obiectiv, are câteva nereguli. În primul rând, de la începutul sezonului rece, în România s-au înregistrat doar 26 de cazuri de gripă la nivel național și niciun caz de infectare simultană cu gripă și Covid. În al doilea rând, îndemnul medicilor de familie de a administra vaccinul tuturor elevilor naște suspiciuni pentru că la sfârșitul lunii ianuarie imunizarea antigripală este tardivă. Iar în al treilea rând, legătura dintre cele 1,2 milioane de doze de vaccin antigripal rămase pe stoc la Ministerul Sănătății și forțarea imunizării elevilor este mai mult decât evidentă.

  

  Afirmații fără nici o acoperire științifică din partea conducerii Societății Naționale de Medicina Familiei

  

 ”Imunizarea antigripală rămâne chiar și în această perioadă extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal și SARS CoV-2) și pentru a evita posibile complicații determinate de virusul gripal în rândul copiilor și al comunității. SNMF încurajează vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților având in vedere că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă.

  

 Vaccinurile împotriva Covid-19 aprobate până la acest moment la nivel european nu se adresează copiilor sub vârsta de 16 ani. Astfel, aceștia reprezintă o categorie vulnerabilă, o categorie de risc, fiind expuși la pericolul de infectare cu două virusuri diferite – cel gripal și SARS CoV-2.”, a declarat dr. Dina Mergeani, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

  Deși până la această oră în România nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de gripă, Societatea Națională de Medicina Familiei arată că, prin „imunizarea” copiilor se va reduce substanțial riscul de deces. ”În contextul în care, cel puțin pentru moment, copiii nu vor fi vaccinați împotriva Covid-19 și având în vedere că ei sunt principalii vectori de transmitere a virusului gripal, vaccinarea antigripală a acestora reprezintă o modalitate prin care îi putem proteja de o posibilă infectare cu ambele virusuri. Prin vaccinarea acestora putem reduce substanțial riscul de îmbolnăvire și de apariție a complicațiilor cauzate de virusul gripal, complicații care pot necesita spitalizare și care, uneori, duc chiar la deces. În timp ce protejăm copiii, reducem semnificativ și transmiterea virusului gripal în comunitate”, a afirmat dr. Gindrovel Dumitra, Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

  Părinții nici nu vor să audă de obligativitate

  Ideea vaccinării antigripale obligatorii a stârnit un val de furie în rândul părinților, care au reacționat extrem de dur împotriva medicilor de familie. În plus, vaccinarea obligatorie este ilegală. Pe de altă parte, conducerea Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți a condamnat ferm orice încercare de a impune imunizarea antigripală sau de orice fel.

  

 ”Nu vrem să ajungem la obligativitate, aici este marea problemă, indiferent că vorbim de vaccinarea profesorilor, de testarea în masă a elevilor sau de imunizarea antigripală a copiilor. Chiar dacă vorbim de un context pandemic și chiar dacă există riscul să stăm încă un an de zile închiși în case, este dreptul fiecărei persoane să poată decide. Cu cât presezi mai mult omul, cu atât alterezi acest dialog. Noi am propus să facem testare în masă a copiilor și a profesorilor la interval de două săptâmâni. Trebuie să avem răbdare și cu cei care nu vor să se vaccineze, pentru că nu poți să-i obligi, ce le faci? Îi arestezi? Nu-i lași să intre în școală? În plus, să vaccinezi antigripal la această oră este mult prea târziu”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți pentru Național.

Facebook